2016. március 31., csütörtök

Napi áhítat

Napi áhítat
Ma Március 31. Csütörtök, Árpád napja van.

Az életmentés minden szabályt felülír

Olvasmány: Mt 12,9–21

Ha döntések előtt mérlegelni akarsz, ezt kérdezd magadtól: Mi fogja szolgálni az életet egyáltalán vagy legjobban?
„Onnan eltávozva bement a zsinagógába, 10ahol volt egy sorvadt kezű ember. Megkérdezték Jézustól: „Szabad-e szombaton gyógyítani?” - hogy vádat emeljenek ellene. 11[Ő pedig ezt mondta nekik: „Ki az az ember közületek, akinek ha egy juha van, és az verembe esik szombaton, nem ragadja meg, és nem húzza ki?] 12Az ember pedig mennyivel többet ér a juhnál! Szabad tehát jót tenni szombaton!” 13Ekkor így szólt ahhoz az emberhez: „Nyújtsd ki a kezedet!” Az kinyújtotta, és meggyógyult a keze: ugyanolyan ép lett, mint a másik. 14A farizeusok pedig kimentek, és elhatározták, hogy végeznek vele. 15Amikor Jézus ezt megtudta, eltávozott onnan. Sokan követték; ő meggyógyította mindnyájukat, 16és meghagyta nekik: ne fedjék fel, kicsoda ő, 17hogy beteljesedjék, amit Ézsaiás prófétált: 18„Íme, az én szolgám, akit kiválasztottam, akit én szeretek, akit kedvel a lelkem! Lelkemet adom neki, és igaz ítéletet hirdet a népeknek. 19Nem szít viszályt, és nem kiáltoz, senki sem hallja hangját az utcákon. 20Megrepedt nádszálat nem tör el, és füstölgő mécsest nem olt ki, míg győzelemre nem viszi az igaz ítéletet. 21És az ő nevében reménykednek majd a népek.”

Magyarázat:
Életidegen lehet egy intézkedés, egy nevelési elv, egy költségvetés, egy csoport, egy hagyomány, egy döntés. És ami életidegen, az hosszú távon életellenes mindazoknak, akiket érint.
Valamikor igen nagy divatja volt nőkön a szoros fűzőknek, aztán kiderült, mennyire egészségkárosító. És változtattak. Valamikor reggeltől estig, hétfőtől szombatig dolgoztatták az embereket, aztán kiderült, hogy nagyobb örömmel és lelkesedéssel dolgoznak, ha a délután és a hétvége szabad. Henry Ford jött rá és változtatott. És egy darabig (ma már ismét nem) nyolcórás munkanapok lettek. Jézus is látta (és talán nem is volt egyedül), és volt is mersze szóvá tenni azt, hogy az élet adott esetben megköveteli még a szabályok figyelmen kívül hagyását is.
Jó megvizsgálni az egyedi eseteket, de a gyakorlatokat is családban és közösségben egyaránt, hogy melyek segítik és melyek gátolják az élet haladását, fejlődését és kibontakozását. Néha jónak vagy akár szentnek tűnő szokások is életellenessé válhatnak az idők múlásával. Mert az élet halad és változik, a szokásoknak pedig az a „szokásuk”, hogy mindig épp ugyanúgy kell őket gyakorolni.

(Háló Gyula)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése