2016. április 20., szerda

Napi áhítat






Ma Április 21. Csütörtök, Konrád napja van.

 

Jézus hatalmának nagysága


Olvasmány: Mt 17,14–21

Minél közelebb vagy Istenhez, annál nagyobb jóságos hatalma rajtad. Keresd a közelségét!
„Amikor a sokasághoz értek, odament hozzá egy ember, térdre borult előtte, 15és ezt mondta: „Uram, könyörülj a fiamon, mert holdkóros, és nagyon szenved, mert gyakran esik a tűzbe, gyakran a vízbe is. 16Elhoztam őt tanítványaidhoz, de nem tudták meggyógyítani.” 17Jézus erre így válaszolt: „Ó, hitetlen és elfajult nemzedék, meddig leszek még veletek? Meddig szenvedlek még titeket? Hozzátok őt ide!” 18[Ekkor Jézus rákiáltott, és kiment abból az ördög, a gyermek pedig meggyógyult még abban az órában.] 19Akkor a tanítványok külön odamentek Jézushoz, és megkérdezték: „Mi miért nem tudtuk kiűzni?” 20Ő így válaszolt: „Kishitűségetek miatt. Bizony mondom néktek: ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen oda! - odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen. ( 21Ez a fajta pedig nem távozik el, csak imádságra és böjtölésre.)”

Magyarázat:
Egy ördögűzésről olvashattunk. Gyakran elgondolkozom azon, hogy mit is gondol ilyenkor egy átlagos XXI. századi hívő. Elhiszi, hogy valóban léteznek démonok, akik megkeserítik éle­tünket, s akiket ki kell űzni az emberi szívből, vagy azt gondolja, hogy csupán beteg emberek voltak a bibliai ördögűzés szereplői, de az ókori ember felvilágosulatlansága miatt gondolta őket démonizáltaknak. Hitem és tapasztalataim alapján az első álláspontot képviselem. Már csak azért is, mert megtérésem előtt magam is megtapasztaltam a szellemi világ negatív erőit. Lelkigondozóként pedig gyakran találkozom lelkileg megkötözött vagy megszállott emberekkel.
Mai világunkban is vannak tehát démonizált emberek, akiknek szabadulásra van szükségük. Vajon mit teszünk, ha egy ilyen emberrel találkozunk? Elmenekülünk előle, elküldjük őt egy szakorvoshoz, vagy tanácstalanul állunk a probléma felett? Tudunk rajta segíteni, vagy ugyanúgy csődöt mond a hitünk, mint Jézus tanítványainak?
Jézus egyetlen szavával kiparancsolja az ördögöt a gyermekből. Ma is fel kell vennünk a harcot a sötétség erőivel szemben, szükség van az imádságra, a böjtölésre, a hitre.

(Merényi Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése