2016. április 12., kedd

Napi áhítat

Ma Április 13. Szerda, Ida napja van.

El nem fogyó hatalom


Olvasmány: Mt 14,22–36

Istent a körülmények sosem akadályozzák abban, hogy cselekedjen, ha akar.
„Jézus ezután nyomban kényszerítette tanítványait, hogy szálljanak hajóba, és menjenek át előtte a túlsó partra, amíg ő elbocsátja a sokaságot. 23De miután elbocsátotta a sokaságot, felment a hegyre magánosan imádkozni. Amikor beesteledett, egyedül volt ott. 24A hajó pedig már messze eltávolodott a parttól, és a hullámok között hányódott, mert ellenszél volt. 25[A negyedik éjszakai őrváltáskor odament hozzájuk Jézus a tengeren járva.] 26Amikor a tanítványok meglátták, hogy a tengeren jár, megrettentek, azt mondták, hogy kísértet, és ijedtükben felkiáltottak. 27De Jézus azonnal megszólította őket, és ezt mondta: „Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!” 28Péter ekkor így szólt hozzá: „Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy menjek oda hozzád a vízen.” 29Mire ő így szólt: „Jöjj!” Péter erre kiszállt a hajóból, elindult a vízen, és Jézus felé ment. 30Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: „Uram, ments meg!” 31Jézus azonnal kinyújtotta a kezét, megragadta őt, és ezt mondta neki: „Kicsinyhitű, miért kételkedtél?” 32És amint beszálltak a hajóba, elült a szél. 33A hajóban levők pedig leborultak előtte, és ezt mondták: „Valóban Isten Fia vagy!” Átkelve a túlsó partra, Genezáret földjére érkeztek. 35Amikor felismerték őt a helység lakói, embereket küldtek az egész környékre, és odavittek hozzá minden beteget, 36és kérték, hogy legalább ruhája szegélyét megérinthessék. És akik csak megérintették, meggyógyultak.”

Magyarázat:
A tanítványok teljesen kimerültek a hullámokkal és az ellenszéllel vívott küzdelemben. Csak fokozta a kétségbeesésüket, amikor kísértetet láttak a tengeren járni. De Jézus azonnal bátorítóan szól hozzájuk.
Jézus felette van a fizikai törvényeknek, úgy közlekedik a vízen, mintha szárazföldön járna. Ez is isten mivoltát és hatalmát bizonyítja. Jób Istenről mondja, hogy „lépdel a tenger hullámhegyein” (Jób 9,8). Péter nem magától lép a vízre, hiszen akkor öngyilkosság lett volna, előbb megkérdezi Jézustól, miután világos választ kap, lépi át a csónak oldalát, és a csoda részévé válik, megtapasztalja, hogy Jézussal a lehetetlen is lehetségessé válik, de csak addig, amíg a szemkapcsolat fennáll. Amikor a körülmények elterelték a figyelmét, a körülmények csapdájába esett, a szélre figyelt és süllyedni kezdett. Nem lehet egyszerre kétfelé nézni, kétfelé sántikálni és két úrnak szolgálni!
Jézus nem késik soha, sehonnan, mindig időben cselekszik, ott volt a széllel, vízzel küzdő tanítványoknál, és azonnal kezét nyújtotta Péternek, hogy kiemelje a vízből.
Mindig ott van egy karnyújtásnyira. Lehet, hogy nehéz helyzetben vagy, lehet, hogy süllyed az életed, hittel kiálts hozzá: „Uram, ments meg!”

(Nagy Tibor)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése