2016. április 15., péntek

Napi áhítat

Ma Április 15. Péntek, Anasztázia, Tas napja van.

A tényleges tisztátalanság


Olvasmány: Mt 15,10–20
Nem a szabályozatlanság és az ellenőrzés hiánya miatt korrupt egy társadalom, hanem az emberek önző szíve miatt.
„Ekkor odahívta a sokaságot, és így szólt hozzájuk: „Halljátok, és értsétek meg! 11Nem az teszi tisztátalanná az embert, ami bemegy a száján, hanem ami kijön a szájából, az teszi tisztátalanná az embert.” 12Tanítványai ekkor hozzá lépve megkérdezték tőle: „Tudod-e, hogy a farizeusok megbotránkoztak, amikor meghallották ezt a beszédet?” 13Ő pedig így válaszolt: „Minden palántát, amelyet nem az én mennyei Atyám ültetett, ki fognak gyomlálni. 14Hagyjátok őket, világtalanok vak vezetői! Ha pedig vak vezet világtalant, mind a ketten gödörbe esnek.” 15Péter ekkor ezt kérte: „Magyarázd meg nekünk az előbbi példázatot.” 16Ő pedig így szólt: „Még ti is értetlenek vagytok? 17Nem gondoltok arra, hogy minden, ami bemegy a szájon, a gyomorba jut, és az árnyékszékbe kerül? 18Ami azonban kijön a szájból, az a szívből származik, és az teszi tisztátalanná az embert. 19Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúskodások és az istenkáromlások. 20[Ezek teszik tisztátalanná az embert. De az, hogy mosdatlan kézzel eszik, nem teszi tisztátalanná az embert.]”

Magyarázat:
Jézus világossá teszi a tisztátalansággal kapcsolatos különböző elképzeléseket. Már nem a farizeusokkal és az írástudókkal foglalkozik, a sokasághoz fordul.
A külsőségekről a lényegre irányítja a figyelmet. Lehet az embernek tiszta a keze, és eleget tehet a törvényben megadott tisztasági előírásnak, ugyanakkor a szíve mégis bűntől tisztátalan. Az Istennek viszont sokkal fontosabb az, mi van belül az emberben, mint ami kívülről látszik. Belülről, a szívből származó dolgok teszik tisztátalanná az embert (18. v.). Ami a szívben van, az fogja meghatározni életünket, magatartásunkat (Mt 12,34). Ezért a szív változása nélkül hiába minden külső törekvés a tiszta és szent életre. Az embernek új szívre van szüksége (Ez 36,26). Salamon is erre hívja fel a figyelmet: „Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Péld 4,23) Jézus az Isten színe elé való járulás feltételének a tiszta szívet jelöli meg. „Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.” (Mt 5,8)
Vizsgáljuk meg életünket, és kiáltsunk Dáviddal együtt az Úrhoz: „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem!” (Zsolt 51,12)

(Nagy Tibor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése