2018. október 19., péntek

Napi áhítat- A törvényszerű ember


A törvényszerű ember

2018 - Áhítat, 2018. október 19. péntek , Nándor névnap van .


Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: A törvény jó

1Tim 1,3–11

A törvény tükör, mely segít felismerni jellemem fogyatékosságait.
„Amikor Makedóniába mentem, kértelek, hogy maradj Efezusban, és parancsold meg némelyeknek, hogy ne hirdessenek tévtanokat, ne is foglalkozzanak mondákkal és vég nélküli nemzetségtáblázatokkal, amelyek inkább vitákra vezetnek, mint Isten üdvözítő tervének hitben való elfogadására. A parancs célja pedig a tiszta szívből, jó lelkiismeretből és képmutatás nélküli hitből fakadó szeretet. Némelyek elfordultak ezektől, és üres fecsegésre adták magukat, törvénytanítók akarnak lenni, de nem értik sem azt, amit mondanak, sem azt, amit bizonygatnak. Mi azonban tudjuk, hogy a törvény jó, ha valaki a törvénynek megfelelően él azzal. És tudjuk azt is, hogy a törvény nem az igaz ellen van, hanem a törvényszegők és az engedetlenek, a hitetlenek és a bűnösök, a szentségtelenek és a szentségtörők, az apa- és anyagyilkosok, az embergyilkosok, a paráznák, a fajtalanok, az emberrablók, a hazugok, a hamisan esküvők ellen, és mindaz ellen, ami ellenkezik az egészséges tanítással. Ez pedig a boldog Isten dicsőségéről szóló evangélium, amely énrám bízatott.”
Magyarázat
„Érted is, amit olvasol?” – kérdezi Fülöp az etióp főembertől (ApCsel 8,30). Pál apostol Timóteust megbízta azzal, hogy az efezusi gyülekezetben tegyen rendet azok között az emberek között, akik törvénytanítók akarnak lenni, de nem értik sem azt, amit mondanak, sem azt, amit bizonygatnak. Ó, de sok ilyen ember van ma is! Jönnek személyesen, vagy az interneten keresztül, hogy az igaz útra vezessenek, közben maguk is tévelyegnek. A hamisságot viszont olyan meggyőzően adják át, hogy sokan, az igében még járatlanok, megtévednek miattuk.
Pál megmagyarázza Timóteusnak és nekünk is, hogy a törvényt csakis törvényszerűen lehet használni. Nem magyarázni, mert az már meg van magyarázva. Az Úr Jézus világosan megmagyarázta a hegyi beszédben, hogy milyennek kell lennie a törvényszerű hívő embernek.
Elmondta és be is mutatta, de csak az tudja felvenni ezt az életformát, aki az Úr Jézust a szívébe fogadta. „Ti azt imádjátok, akit nem ismertek, mi azt imádjuk, akit ismerünk” – mondja Jézus a samáriai asszonynak (Jn 4,22). Mi elhittük és megismertük, hogy Jézus Krisztus az élő Isten Fia. Kövessük őt híven!
(Dóczé Bálint)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése