2018. október 28., vasárnap

Napi áhítat- Az új ember állandó megújulásának célja





Az új ember állandó megújulásának célja
2018 - Áhítat, 2018. október 28. vasárnap  , Simon, Szimonetta névnap van .

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: Megújulás
Kol 3,5–11
Ha csak az emlékeidben él Krisztus, sorvad a belső embered. Krisztussal mindennap találkoznod kell, hogy el ne avuljon az ismeretségetek.
„Öljétek meg tehát tagjaitokban azt, ami földi: a paráznaságot, a tisztátalanságot, a szenvedélyt, a gonosz kívánságot és a kapzsiságot, ami bálványimádás, mert ezek miatt haragszik Isten. Ti is ezeket tettétek egykor, amikor ezekben éltetek; most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, az indulatot, a gonoszságot, az istenkáromlást és szátokból a gyalázatos beszédet. Ne hazudjatok egymásnak, mert levetkőztétek a régi embert cselekedeteivel együtt, és felöltöztétek az új embert, aki Teremtőjének képmására állandóan megújul, hogy egyre jobban megismerje őt. Itt már nincs többé görög és zsidó, körülmetéltség és körülmetéletlenség, barbár és szkíta, szolga és szabad, hanem minden és mindenekben Krisztus.”
Magyarázat
Isten megteremtette az ember a saját képmására. Hogy ez pontosan mit is jelentett, arra több verzió is napvilágot látott már a teológiát művelők értekezéseiben. Egy biztos: az a képmás eltorzult az ember bűne miatt. Talán annyira, hogy el is veszett. Ám nem örökre. Mert ahogyan Ádámban mind bűnösök lettünk, Krisztusban újra mind fiak az Isten családjában. És ahogyan az első ember egyenesen Istenre szegeződő nyílt tekintete „meggörbült”, úgy Krisztust, az istenembert szemlélve újra láthatjuk magát az Atyát. Mondhatni, a Teremtő kicserélte teremtményében a szoftvert (a programot), a lelket. A hardver (a hordozóanyag) cseréje magától is megtörténik majd, ha testünk földre hanyatlik. Tehát a teremtésnél volt egy vadonat­új ember, aki elromlott (nem csupán „régi” lett, mint ahogyan az óember „ó”-ja sejteti), és Isten úgy döntött, nem fércelgeti. Újra cseréli, olyanra, aki hordozza az ő képmását, egyre tisztábban, ahogyan Krisztust jobban és jobban megismerve és követve egyre krisztusibbá válik. Ne állj ellen ennek az újulásnak, mert nincs olyan állomása az életednek, aminél megállva azt mondhatnád: Isten már nem tud újat mutatni nekem magából!
Imaáhítat
Adjunk hálát baptista hitelődeinkért! (Zsid 13,7)
(Szommer Hajnalka)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése