2018. október 24., szerda

Evangéliumi Beszélő Képek- Az ajtó


Az ajtó
"Én vagyok az ajtó" (Jn 10,9a). 
Az ajtó nyílászáró szerkezet, amely két szomszédos helyiséget választ el egymástól, vagy pedig rajta keresztül lehet bejutni az épületbe. Szükséges dolog. Ha csak fal volna, nem lehetne bejutni, csak tolvajmódra az ablakon vagy a fal kitörésével. Tehát fontos épülettartozék az ajtó. Nóé bárkáján is volt ajtó, amelyen keresztül bevezette Nóé azokat az állatokat, amelyeket Isten megparancsolt neki, hogy vigye be, s amelyek Isten vonzására és vezetésére mentek oda. S az ajtón keresztül vitte be az élelmet is. Végül bement ő, felesége és három fia, Sém, Kám és Jáfet és a három fiú felesége. "És Jahve - Jézus Krisztus - bezárta utánuk" (1 Móz 7,16b) a bárkát. Mikor az özönvíz megjött gondolom -, voltak olyanok, akik be akartak menni, de nem volt akkor már lehetőségük. Isten hosszútűrése várt - hirdette Nóé -, de az emberek nem hittek. 
Izráel hajlékain Egyiptomban is volt ajtó, amelynek ajtófélfáit és szemöldökfáját a bárány vérével kellett bekenniük. S amely ajtófélfa és szemöldökfa vérrel volt bekenve, az zárva volt az öldöklő angyal előtt, aki Isten ítéletét hajtotta végre Egyiptomban -, hogy elengedjék Izráelt. De amely ajtón nem volt, oda bement, s minden elsőszülöttet megölt, s lett nagy jajgatás Egyiptomban, minden házban siratták a halott elsőszülöttet és barmaik első fajzását. Ugyanakkor Izráel fiainak hajlékaiban a vér mögött teljes biztonság volt. 
Jézus Krisztus az ajtó, a kegyelem ajtaja, amelyen keresztül a bűn - istentelenség állapotából a teljes megkegyelmezettség állapotába kerülhet minden bűnös, aki nem utasítja el a neki felkínált kegyelmi lehetőséget. A vér itt is fel van kenve - a Bárány vére - az ajtófelekre és a szemöldökre, és aki ez alatt átlép a kegyelem oldalára, az Isten haragja ellen a legbiztosabb menedéket nyerte meg. Ezt Isten adta, "Ő nyitotta meg és senki be nem zárja" (Jel 3,7b). "...Ímé adtam elődbe egy nyitott ajtót, amelyet senki be nem zárhat" (Jel 3,8). Isten hosszútűrése és kegyelme ma is vár. Jézus Krisztus a szíved ajtaja előtt áll és kopogtat: "... ha valaki meghallja az én szómat, és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok és ő énvelem" (Jel 3,20).





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése