2018. október 29., hétfő

Evangéliumi Beszélő Képek - Ismered-e az élő Istent?


Ismered-e az élő Istent?

Minden ember szívében űr van. Ezt az űrt igyekszik valamilyen módon betölteni. Ezért kiáltott fel Augusztinusz: "Nem nyugszik lelkem, míg Benned békét nem talál".
Ha ezt a tátongó űrt nem az élő Isten tölti be, akkor gondoskodik a lélek, hogy valaki más, vagy valami más, egy bálvány töltse be. Nincs azért egyetlen ember sem a földön, akinek ne lenne "istene".
Ezt láthatjuk
 a történelem folyamán. Még a legegyszerűbb népek is választottak vagy csináltak maguknak valamilyen "istent", aki előtt meghajoltak; segítséget, védelmet kértek tőle.
Ezért van sok isten és sok út. Mindegyik hisz saját istenében, hódol neki és imádja azt. Még a kultúra és technika is lehet istenné.
Ezek előtt az igaz Isten, a Jézus Krisztus Istene ismeretlen. Noha ezek sem nélkülözik Őt, és nem Jézus Krisztuson kívül élnek test szerint, "mert Őbenne élünk, mozgunk és vagyunk" (Csel 17,28a).
Fülöp, az Úr Jézus Krisztus tanítványai közül egy, neki mondotta az Úr a képen látható és olvasható Igeidézetet. Fülöp az Úrral járt, közelről szemlélte sok csodáját, és a többi tanítvánnyal együtt átélte azokat. Látta Fülöp az 5000 ember megvendégelését (Jn 6,7). Őtőle kérdezte meg Urunk: "Honnan vegyünk kenyeret, hogy ehessenek ezek?" A csoda nem juttatta Fülöpöt Isten igaz megismerésére. Szíve szemei vakok maradtak, értelme sötét. Ezért volt a fenti szemrehányás.
Isten gondoskodott róla, hogy a bűn állapotában élő ember megismerje azt, ami Őfelőle megismerhető, ezért belehelyezte az ember szívébe a lelkiismeretet. A lelkiismeret együtt-ismerés Istennel, s ebben jelentette és jelenti meg mindig magát Isten. S ha hallgatna rá a bűnös, meg is ismerhetné. De nem hallgat. Ezért Isten valami jobbról gondoskodott: szolgái, a próféták után, akik Őt kijelentették, elküldte erre a földre az Ő egyszülött Fiát. S a Fiú jelentette ki nekünk az Atyát. A Fiú, az Úr Jézus Krisztus megismerésében, golgotai kereszthalálában ismerem meg Isten minden emberi ismeretet felülmúló szeretetét a bűnös ember iránt. Isten nem hagyta Krisztust a halálban, feltámasztotta Őt a mi megigazulásunk végett.
Ezért vihetem elé jó illatként szívem háláját és hódolatát Jézus Krisztus vére alatt! "Isten Fia eljött és értelmet adott nekünk arra, hogy megismerjük a Valóságosat, az Igazat - és hogy mi az Igazban vagyunk - az Ő Fiában, Jézus Krisztusban" (1 Jn 5,20).





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése