2018. október 26., péntek

Napi áhítat- Jó tanácsok a szenvedésben kitartáshoz


Jó tanácsok a szenvedésben kitartáshoz

2018 - Áhítat, 2018. október 26. péntek , Dömötör névnap van .



Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: A gonosz problémája – Habakuk
Jób 36,16–25
Inkább legyél Isten szegénye, mint gonosz és önző, ha már választani kell!
„Téged is tágas helyre vezetne a nyomorúság torkából, oda, ahol nincs szorongattatás, és bőven kerülne asztalodra zsíros étel. De te igaztalan ítélkezéssel vagy tele, és jogosan ér utol az ítélet. Csak az indulat ne ragadjon el, ha csapás ér, és ne áltasd magad nagy váltságdíjjal. Eljut-e hozzá a nyomorúságból segélykiáltásod és minden erőfeszítésed? Ne vágyódj arra az éjszakára, amikor népek tűnnek el a helyükről! Vigyázz, ne fordulj a gonoszsághoz, ne válaszd azt a nyomorúság helyett! Mily fenséges az erős Isten! Van-e hozzá fogható tanítómester? Ki kérheti tőle számon, amit tesz? Ki meri azt mondani róla, hogy álnokul járt el? Inkább arra gondolj, hogy magasztald tetteit, amelyekről énekelnek az emberek! Minden ember reá tekint, de mint halandó, csak messziről látja.”
Magyarázat
Jób rettenetes próbában találta magát. Egyik napról a másikra mindenét elvesztette. Emberileg érthetetlen, miért történt mindez ezzel a feddhetetlen emberrel. Barátai is magyarázatot kerestek, és nem találnak más feleletet, mint hogy bizonyára valamilyen bűn áll a sok csapás hátterében. Hibásan gondolkodtak, nem tudták, hogy a válaszok sokkal bonyolultabbak. Az okok helyett értelmesebb inkább a célokat kutatni.
Ahogyan Elihú mondta, a sanyargatás által megnyílhat a mi fülünk, de nemcsak a fülünk, hanem a szemünk is. Ez történt Jóbbal is. Miután barátai elhallgattak, megszólalt az Isten is, és ennek végén megvallja Jób: „Csak hírből hallottam rólad, de most saját szememmel láttalak.” (Jób 42,5) A szenvedés elérte célját, emberünk közelebb került Urához.
Egy másik jó tanácsa Elihúnak, hogy a nyomorúságban ne ragadjon el bennünket az indulat. Ezt sem egyszerű megvalósítani. Amikor életünk széthullik, és kicsúszik kezünkből az irányítás, nehéz higgadtnak maradni.
A harmadik jó tanács, hogy a bajban se forduljunk máshoz, csakis az Úrhoz. Milyen nagy a kísértés, hogy szenvedéseink közepette minden lehetőséget megragadjunk. Nemcsak Isten kínálja a megoldást, hanem a Sátán is. Mindenféle praktikákkal próbálja magához édesgetni a mai kor emberét is. Jóga, természetgyógyászat, horoszkópok, lehetne sorolni azokat a praktikákat, amelyek nem tiszta forrásból fakadnak.
(Merényi Zoltán)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése