2018. szeptember 17., hétfő

Napi áhítat- Jézus tanítása: alap


Jézus tanítása: alap

2018 - Áhítat, 2018. szeptember 17. hétfő,  Zsófia névnap van .

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!



Hét témája: A hetedik parancsolat

Mt 19,3–12

Ha a szív kemény, akkor valószínűleg sosem tudott még egy másik szívvel összeforrni végleg.
„Ekkor farizeusok mentek hozzá, hogy kísértsék őt, és megkérdezték tőle: Szabad-e az embernek bármilyen okból elbocsátania a feleségét? Ő pedig így válaszolt: Nem olvastátok-e, hogy a Teremtő kezdettől fogva férfivá és nővé teremtette őket? És ezt mondta Isten: „Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté.” Úgyhogy már nem két test, hanem egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember el ne válassza! Erre azt mondták neki: Akkor miért rendelte el Mózes, hogy aki elbocsátja a feleségét, adjon neki válólevelet? Jézus így válaszolt nekik: Mózes szívetek keménysége miatt engedte meg nektek, hogy elbocsássátok feleségeteket, de ez kezdettől fogva nem így volt. Mondom nektek, hogy aki elbocsátja feleségét – a paráznaság esetét kivéve –, és mást vesz feleségül, az házasságtörő.
Erre így szóltak hozzá tanítványai: Ha ilyen a férj helyzete a feleséggel, akkor nem érdemes megházasodni. Ő azonban így válaszolt nekik: Nem mindenki fogadja be ezt a beszédet, csak azok, akiknek megadatott. Mert vannak házasságra alkalmatlanok, akik anyjuk méhétől így születtek, és vannak házasságra alkalmatlanok, akiket az emberek tettek házasságra alkalmatlanná, és vannak házasságra alkalmatlanok, akik önmagukat tették házasságra alkalmatlanná a mennyek országáért. Aki el tudja fogadni, fogadja el!”
Magyarázat
Figyelted már, hogy melyek a leggyakrabban elhangzó indokok, amelyekkel egy-egy házasság felbomlását megokolják? A házastársi hűtlenség mellett olyanokat hallunk, hogy kibékíthetetlen ellentét támadt, már nem működött a kapcsolat, nem a másik az igazi, megszűnt a pezsgés, már nem működik a „kémia”.
Te tudod, hogy ezek az indokok mit jelentenek? Ne olyan példákkal próbáld magyarázni, amelyek a házastársak között történtek meg. Biztosan akadnak olyan események és megnyilvánulások, amelyek megnehezítették vagy akár ellehetetlenítették a kapcsolatot. De tényleg ezekről van szó?
Jézus szavai túlmutatnak a történéseken, ő az emberi szívről, a szív keménységéről beszél. Próbáld felidézni magadban házasságod nehéz időszakait! Azokat a pillanatokat, amikor talán még a házasságból való kilépés gondolata is átsuhant rajtad. Milyen volt akkor a szíved, mik motoszkáltak benned? Volt benned hajthatatlanság? Talán felfedezed magadban az elengedni és megbocsátani nem akarást, a dacot, az önzést?
Ismersz olyanokat, akik békességben váltak el? Látod azt, hogy a házasságuk felbomlása után is jó kapcsolatban, barátságban maradtak? Talán nem is érted, hogy miért nincsenek már együtt? Mert kemény maradt a szívük, és ennél fogva képtelenek voltak eggyé lenni. Legalábbis valamelyikük...
(Hajnal Zoltán)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése