2018. szeptember 21., péntek

Evangéliumi beszélő könyv – Igazság és szeretet


Igazság és szeretet 

A túloldali kép két fontos dologra figyelmeztet: Isten lénye egyfelől igazság, másfelől szeretet; a kard igazságának, a kereszt szeretetének a jele. Igazságánál fogva Isten semmiféle bűnt nem hagyhat büntetlenül: "Megfizet mindenkinek az ő cselekedetei szerint" (Róm 2,2).
Vannak, akik szívesen eltüntetnék a Bibliából azt a kijelentést, hogy a mi Istenünk haragvó Isten. De nemlehet. A mi szelídszívű Megváltónk maga is úgy jellemzi Istent, mint aki a gonosz szolgát a hóhér kezére adja (Mt 18,34) és kiveti a külső sötétségre, ahol lesz sírás és fogcsikorgatás (Mt 25,30). Ott ülsz a vádlottak padján. Jóvátehetetlen bűnök terhelik a lelkedet. Feletted lebeg Isten igazságának kardja.
Mégis van számodra reménység, mert Isten lénye másfelől szeretet (1Jn 4,16). Nem akarja a bűnös ember halálát, hanem, hogy megtérjen és éljen (Ez 18,23). De hogyan éljen, mikor a bűne miatt örök kárhozatot érdemel?! Nem esik ezáltal sérelem Isten igazságán? A felelet: A sérelem azáltal tűnt el, hogy Isten Fia, elszenvedte helyettünk a büntetést, érettünk és miattunk meghalt a keresztfán. Aki bűneit leteszi a kereszt tövében és hisz az Isten Fiában, annak örök élete van. Nemcsak a bűn terhétől szabadul, hanem az új életben a bűn hatalma alól is.
Nézd, a túloldali képen a megtérő bűnös láttára visszadugja kardját a hüvelyébe az isteni igazságosság.
"Titeket is, kik hajdan elidegenültek és ellenségek voltatok gonosz cselekedetekben gyönyörködő értelmetek miatt, most mégis megbékéltetett; az Ő emberi testében a halál által, hogy mint szemeket, tisztákat és feddhetetleneket állason titeket ő maga elé" (Kol 1,22).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése