2018. szeptember 26., szerda

Evangéliumi beszélő könyv – Mindez értem történt!


   Mindez értem történt! 

"Isten volt az, aki Krisztusban megengesztelte magával a világot, nem róva fel nekik bűneiket" (2Kor 5,19). Ha tehát nem nekünk rótta fel, akkor kinek? Felelet: "Az Örökkévaló rajta torolta meg mindnyájunk bűnét" (Ézs 53,6). Krisztus, az ártatlan, bűnné lett értünk. Ő lett a bűnért való áldozat az egész világ számára; utált, gyűlölt, átkozott, Istentől és embertől elhagyott
. Nem csoda, ha szent, tiszta lelke Gecsemáné kertjének olajfái alatt gyötrődve, borzadva, visszarettenve felkiáltott: "Atyám, ha nem múlhatik el tőlem e pohár anélkül, hogy meg ne ihatnám, legyen meg a te akaratod" (Mt 26,39). 
Az Atya akarata az volt, hogy kiigya, tehát kiitta, fenékig ürítette. Különben hogyan kerülhettük volna el mi, pokolra és kárhozatra méltó bűnösök Isten minket illető haragjának poharát? Régen megíratott már: "Hálókat hullat a gonoszokra, tűz, kénkő és égető szél az osztályrészük" (Zsolt 11,6). De Jézus szeretetből a bűnös helyére állt, és odavetette magát, gátat vetett a harag árjának. A harag poharát, mely minket illetett volna, kiitta. Kiürítette a keserűt, hogy mi az édeset ihassuk; Ő lett átokká, hogy miénk lehessen az áldás. Boldog, aki elmondhatja magáról: "Mindez értem történt!"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése