2018. szeptember 26., szerda

Napi áhítat- A lopás hatása: másoktól elvonás






A lopás hatása: másoktól elvonás

2018 - Áhítat, 2018. szeptember 26. szerda,  Jusztina, Pál névnap van.


 Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: A nyolcadik parancsolat   


Jn 12,1–8
Aki a közösség vagyonával, értékeivel gazdálkodik, annak sosem szabad önös célokra használnia azokat.
„Jézus tehát hat nappal a páska ünnepe előtt elment Betániába, ahol Lázár élt, akit feltámasztott a halottak közül. Vacsorát készítettek ott neki, és Márta szolgált fel, Lázár pedig egyike volt azoknak, akik Jézussal együtt ültek az asztalnál. Mária ekkor elővett egy font drága valódi nárdusolajat, megkente Jézus lábát, és hajával törölte meg; a ház pedig megtelt az olaj illatával. Tanítványai közül az egyik, Júdás Iskáriótes, aki el akarta őt árulni, így szólt: Miért nem adták el inkább ezt a kenetet háromszáz dénárért, és miért nem juttatták az árát a szegényeknek? De nem azért mondta ezt, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem azért, mert tolvaj volt, és a nála levő erszényből elszedegette, amit beletettek. Jézus erre így szólt: Hagyd őt, hiszen a temetésem napjára szánta; mert a szegények mindig veletek lesznek, de én nem leszek mindig veletek.”
Magyarázat
Egy közösség javaival gazdálkodni egyszerre bizalom és felelősség, amellyel jól élni nem könnyű. Aki ilyen feladatot kap, nem kezelheti a rá bízott javakat akárhogyan. Az világos, hogy aki magának elvesz a közösből, az sikkaszt és lop. Ám nem csupán így lehet másokat meglopni.
Jó, ha a közös pénz kezelője bölcsen gazdálkodik a vagyonnal. Mérlegeli a lehetőségeket, a szükségeket, utánajár az áraknak, annyit ad ki, használ fel, amennyi szükséges. Így jut mindenre másra is. Ám nagyon vékony a határvonal a spórolás és a fukarság között. A fösvény pénzkezelő amikor visszatart összegeket, nem spórol, hanem meglopja azokat, akik rábízták a pénzüket.
Érdemes a pénz kezelésének a másik végletét is megnézni. A nagylelkűség segít abban, hogy ne hiábavaló felhalmozása történjen csupán az anyagiaknak. Ám nagyon figyelni kell arra, hogy a nagylelkűség ne váljon tékozlássá. Adni ugyan jó, segíteni nemes, de többet adni a szükségesnél azt is jelenti, hogy kevesebb jut máshová. A tékozló ugyan segít, ám túlzó költekezésével mégis meglop másokat.
Te tudsz-e bölcs kezelője lenni annak, amit rád bíztak? Miként bánsz azzal, amit a házastársad, a családod, a közösséged a kezedbe tett?
(Hajnal Zoltán)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése