2018. szeptember 25., kedd

Napi áhítat-- A lopás hatása az egész életre








A lopás hatása az egész életre

2018 - Áhítat, 2018. szeptember 25. kedd,  Eufrozina, Kende névnap van.

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: A nyolcadik parancsolat

2Kir 5,19b–27

Sose tegyél olyat, ami miatt a tolvaj bélyeg kerül rád, mert roppant nehéz lesz véglegesen tisztáznod magad.
„Még nem jutott messzire Naamán, amikor Géhazi, Elizeusnak, Isten emberének a szolgája ezt gondolta: Lám, az én uram kíméletes volt ehhez az arámi Naamánhoz, és nem fogadta el tőle, amit hozott. Az élő ÚRra mondom, hogy utánafutok, és szerzek tőle valamit! Utána is eredt Géhazi Naamánnak. Amikor Naamán meglátta, hogy fut utána, leugrott a kocsijáról, elébe ment, és ezt kérdezte: Jól vagytok? Az így felelt: Jól. De az én uram ezt az üzenetet küldi: Éppen most érkezett hozzám két prófétatanítvány Efraim hegyvidékéről. Adj nekik egy talentum ezüstöt és két rend ruhát! Naamán ezt mondta: Kérlek, fogadj el két talentumot! Így unszolta őt. Majd bekötött két talentum ezüstöt két zsákba, és két rend ruhával együtt odaadta két szolgájának, azok vitték Géhazi előtt. Amikor elértek a dombhoz, kivette a kezükből, és elhelyezte egy házban. Az embereket pedig elküldte, és azok elmentek. Azután bement, és ura elé állt. Elizeus ezt kérdezte: Honnan jössz, Géhazi? Ő így felelt: Nem járt a te szolgád sehol sem. De ő ezt mondta neki: Nem igaz! Az én szívem ott járt, amikor az az ember leszállt a kocsiról, és eléd ment. Hát annak az ideje van most, hogy ezüstöt szerezz, és ruhákat, olajfákat és szőlőket, juhokat és marhákat, szolgákat és szolgálóleányokat végy? Ragadjon rád és utódaidra Naamán bélpoklossága örökre! És az olyan poklosan ment ki előle, mint a hó.
Magyarázat
Kívánság, hazugság, szerzés, újabb hazugság, lepra. Ez történt Géházival. Megérte? Érdemes volt?
Nem egyedi az, ami Elizeus szolgájával történt. Ha valahol lopás történik, ugyanez a sorminta megy végig. Kívánság, hazugság, szerzés (lopás), újabb hazugság... A sor végén ugyan nem a lepra fog szerepelni, hanem a bélyeg, hogy tolvaj. Lehet, hogy valaki csupán egyszer vette el a másét, ám ha újból eltűnik bármi, nem kerülheti el a kérdést: Te voltál, van valami közöd hozzá?
„Mindenki a saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz.” (Jak 1,14–15) Ez történt Géházival, és veled sem történik másként. Azonban nem kell eljutni a halálig, a megbélyegzettségig. Lehet egy más utat is bejárni.
„Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek.” (Jak 1,12) Ez pedig több mindennél, amit elvehetnél vagy megszerezhetnél bármilyen mesterkedéssel vagy ügyeskedéssel.
(Hajnal Zoltán)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése