2018. szeptember 23., vasárnap

Napi áhítat- Ne lopj!





Ne lopj!

2018 - Áhítat, 2018. szeptember 23. vasárnap, Tekla névnap van.

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!

Hét témája: A nyolcadik parancsolat
2Móz 20,15

Mindenkire más dolgok bízattak. Ha elveszed tőle, akkor neked kell Isten előtt azzal a felelősséggel elszámolnod.
Ne lopj!
Magyarázat
Ne lopj! Nagyon egyszerű mondat, ugyanakkor rendkívül összetett. Értjük, hogy ne vegyük el azt, ami a másé. El lehet kérni, meg lehet vásárolni. Ám mi van akkor, ha elutasítják a kérésünket? A sóvárgás meg tud maradni, sőt, ami nem megvásárolható, annak megszerzésére még erősebb vágy tud ébredni bennünk.
Olyan leleményesen tudjuk megindokolni, hogy miért veszünk magunkhoz valamit, amit nem kértünk, nem kaptunk, amiért nem fizettünk. Ismerős valamelyik mondat a következők közül? Csak kölcsönvettem. Ő úgysem használta. Más is vitt belőle. Úgy tudtam, hogy ingyen van. Különben is, olyan sok van belőle.
Lehet, hogy ezekkel vagy ezekhez hasonló mondatokkal meg tudjuk nyugtatni a lelkünket, ám a lényegen nem változtat: elvettünk valamit, ami nem a miénk, ami nem minket illet.
Mindennek, ami tulajdonunkká lehet, amit birtokolhatunk, valaki megfizette az árát. Ő az, aki eldöntheti, mi legyen vele. Megtarthatja, eladhatja, elajándékozhatja, használhatja vagy akár el is teheti a szekrénye mélyére. Hiszen az övé, a tulajdona.
Ha mégis szeretnéd, kérd el, dolgozz meg érte, vásárold meg. Esetleg kérd újra, tegyél érte még többet, adj érte magasabb árat, ha még mindig szeretnéd. De ne vedd el! Ne lopj!
Imaáhítat
Imádkozzunk azért, hogy az Úr gyermekeihez méltóan végezzük mindennapi munkánkat! (Ef 6,5–8)
(Hajnal Zoltán)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése