2018. augusztus 26., vasárnap

Napi áhítat- Sabbát







Sabbát

2018 - Áhítat, 2018. augusztus 26. vasárnap ,  Izsó névnap van .

Sok Boldogságot a Névnapjukat ünneplőknek!


Hét témája: A negyedik parancsolat
2Móz 20,1–11

Mindenkinek kell a nyugalom: ezt biztosítja a vasárnap, ha úgy alakítjuk.
„Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket:
Én, az ÚR vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.
Ne legyen más istened rajtam kívül!
Ne csinálj magadnak semmiféle bálványszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is három, sőt négy nemzedéken át, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezer nemzedéken át azokkal, akik szeretnek engem és megtartják parancsolataimat.
Ne mondd ki hiába Istenednek, az ÚRnak a nevét, mert nem hagyja az ÚR büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét!
Emlékezz meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt! Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az ÚRnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon se te, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény. Mert hat nap alatt alkotta meg az ÚR az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta az ÚR a nyugalom napját, és megszentelte azt.”
Magyarázat
A nyugalom napjának megtartása alapvető intézmény Isten népe életében. Isten népét a sabbát megtartása lényegileg formálja és köti az Úrhoz. Figyeljük meg, hogy a parancsolat szövege szerint a hetedik nap nem pusztán vagy nem elsősorban Izraelé, hanem „az Úrnak nyugalomnapja”. Istenhez tartozik, és így ennek megtartásával Isten népe Istentől formálódik, Istenhez kötődik. A nyugalom napjának a parancsolatban követelt megtartása, mint külső intézmény vagy forma, nagyon mély és lényeges jelentést hordoz.
Hogyan formálja Isten az ő népét azzal, hogy a nyugalom napjának megtartására hív minket? Az Úr ezzel a tettével a teremtett világ struktúrájába írta be a munkától való megnyugvást, a gyönyörködést, az ünneplést. Azzal, hogy a teremtés részeként ő maga is megállt, megtartóztatta magát a munkától, beírta a világ rendjébe ugyanezt. A világ életre hívásával létrehozta az időt, de azon belül rendelt egy napot, amelyen nem az idővel való versenyfutás az úr. Amikor szabadság adatik az ünnepre.
„Megáldotta és megszentelte az Úr a nyugalom napját.” Elválasztotta valami másra a többi naptól, és különleges életerőt kapcsolt hozzá. Az áldás mindig Isten életet adó, életet megújító erejének közlése.
Add, Urunk, hogy meg tudjunk pihenni és benned gyönyörködni a nyugalom napján!
Imaáhítat
Könyörögjünk aggodalmaskodástól megszabadult szívért! (Mt 6,31–34)
(Sinka Csaba)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése