2018. augusztus 28., kedd

Napi áhítat- Csak a prófétának fontos?




Csak a prófétának fontos?

2018 - Áhítat, 2018. augusztus 28. kedd , Ágoston névnap van


Sok Boldogságot a Névnapjukat ünneplőknek!



Hét témája: A negyedik parancsolat
Jer 17,19–27

Isten embereire mindig fontos figyelni, mert ők előbb észreveszik a mennyei jelzéseket.
„Ezt mondta nekem az ÚR: Menj, és állj ki a nép kapujába, amelyen Júda királyai járnak ki és be, azután Jeruzsálem valamennyi kapujába, és ezt mondd nekik: Halljátok az ÚR igéjét, Júda királyai, ti, júdaiak mind, és Jeruzsálem minden lakója, akik bejártok ezeken a kapukon!
Így szól az ÚR: Nagyon vigyázzatok, ne hordjatok ki és ne vigyetek be semmiféle terhet Jeruzsálem kapuin szombaton!Házatokból se vigyetek ki terhet szombaton, és ne végezzetek azon semmiféle munkát, hanem szenteljétek meg a szombati napot, ahogyan őseiteknek megparancsoltam! De ők nem hallgattak és nem figyeltek rá, hanem megmakacsolták magukat, nem engedelmeskedtek, és nem fogadták meg az intést. De ha ti figyelmesen hallgattok rám – így szól az ÚR –, és nem visztek be terhet a város kapuin szombaton, és megszentelitek a szombati napot azzal, hogy semmiféle munkát nem végeztek azon, akkor olyan királyok és vezérek fognak bejárni ennek a városnak a kapuin, akik Dávid trónján ülnek, és harci kocsin meg lovon járnak; bejárnak majd ők és vezéreik meg Júda férfiai és Jeruzsálem lakói, és lakott lesz ez a város örökre.
És ide járnak majd Júda városaiból, Jeruzsálem környékéről, Benjámin földjéről, a Sefélá-alföldről, a hegyvidékről és a Délvidékről mindazok, akik égőáldozatot, véresáldozatot, ételáldozatot és füstáldozatnak való tömjént hoznak, meg akik hálaáldozatot hoznak az ÚR házába.
De ha nem hallgattok rám, és nem szentelitek meg a szombatot, ha terhet hordtok, és úgy mentek be szombaton Jeruzsálem kapuin, akkor olthatatlan tüzet gyújtok kapuiban, és az megemészti Jeruzsálem palotáit!”
Magyarázat
Súlyos törvényszegés miatt panaszkodik Jeremiás: nem tartotta meg Isten népe a szombatot. A szombat megünneplése Jeruzsálem megmaradásának egyik feltétele volt. Nem is maradt meg, elfoglalták hamarosan.
Nincs időm pihenni! – gondoljuk és mondjuk nagyon gyakran. Mi erre a válasz? Több időt kellett volna Istennek számunkra biztosítania, mint huszonnégy órát egy napban? Jobb időbeosztásra van szükségünk? Hatékonyabb háztartási gépekre? Jobb közlekedésre? Egy teológus, Rudolf Bohren szerint ma nem valamilyen akcióra, valamilyen tettre van a legégetőbb szükség, hanem az ünnepre. Egy világot átformáló, nagy ünnepre. A vasárnapi istentisztelet által részt veszünk abban a rendben, abban a ritmusban, amit Isten beleírt ebbe a világba.
A nyugalom napjának másik elengedhetetlen összetevője az egymással való közösség. Istentisztelet után ne vágjunk bele a hazahozott munkába, lehetőleg ne akkorra tervezzük a tanulást, ne szaladgáljunk az otthonunk körüli tennivalók ügyében! Tanuljunk meg együtt lenni! Az együttlétnek bármilyen tartalma lehet, ami elősegíti azt, hogy egymásra figyeljünk, egymás társaságát élvezzük, szeretteinkben, testvéreinkben, barátokban gyönyörködjünk. Játsszunk társasjátékokkal, menjünk kirándulni, közösen barkácsoljunk, sportoljunk! A hangsúly itt is Isten ajándékain, egymás szeretetén, a szabad, szeretettel teli együttléten van. Nem vagyunk rabszolgák, Isten gyermekei vagyunk!
(Sinka Csaba)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése