2018. augusztus 27., hétfő

Napi áhítat- A pihenőnapon is gondoskodik




A pihenőnapon is gondoskodik 

2018 - Áhítat, 2018. augusztus 27. hétfő, Gáspár névnap .van

Hét témája: A negyedik parancsolat
2Móz 16,22–30

Aki az ünnepet, a vasárnapot előre megtervezi, az fogja legjobban élvezni annak áldását.
„A hatodik napon történt, hogy kétszer annyi kenyeret szedtek, fejenként két ómerrel. Akkor elment a közösség összes főembere, és jelentették Mózesnek. Ő így szólt hozzájuk: Ez az, amiről az ÚR beszélt, hogy a nyugalom ideje lesz holnap, az ÚR szent szombatja. Süssétek meg, amit sütni akartok, és főzzétek meg, amit főzni akartok, és tegyétek félre magatoknak mindazt, ami fölösleg, hogy megmaradjon másnapra. Félre is tették másnapra, ahogy Mózes megparancsolta, és nem büdösödött meg, féreg sem volt benne. Akkor ezt mondta Mózes: Ma ezt egyétek, mert ma az ÚR szombatja van: ma nem találtok mannát a mezőn. Hat napon át szedhetitek, de a hetedik napon szombat van: akkor nem lesz. Mégis voltak a nép között olyanok, akik a hetedik napon is kimentek szedni, de nem találtak.
Ekkor azt mondta az ÚR Mózesnek: Meddig akartok még ellenszegülni parancsolataimnak és törvényeimnek? Láthatjátok, hogy az ÚR adta nektek a szombat napját. Ezért ad ő a hatodik napon két napra való kenyeret. Maradjon mindenki otthon, a hetedik napon senki se mozduljon ki a helyéről! Ezért pihent a nép a hetedik napon.
Izráel háza mannának nevezte el azt. Olyan fehér volt, mint a koriandermag, íze pedig olyan, mint a mézeskalácsé. Mózes azt mondta: Ezt a parancsot adta az ÚR: Egy teljes ómernyit őrizzetek meg belőle a jövendő nemzedékeknek, hogy lássák, milyen kenyérrel tápláltalak benneteket a pusztában, amikor kihoztalak benneteket Egyiptom országából.Áronnak pedig ezt mondta Mózes: Vegyél egy edényt, tégy bele egy teljes ómernyi mannát, és helyezd el megőrzésre az ÚR színe előtt a jövendő nemzedékek számára! Oda is helyezte azt Áron megőrzésre a bizonyság ládája elé, ahogyan megparancsolta Mózesnek az ÚR. Izráel fiai negyven évig ették a mannát, míg csak lakott földre nem értek. Mannát ettek mindaddig, amíg el nem érték Kánaán földjének a határát. Az ómer pedig az éfának a tizedrésze.”
Magyarázat
Egyház és világ versenyeznek a vasárnapért. A szekularizációnak ebben a mai korszakában csak természetes, hogy a vasárnap is egyre jobban elvilágiasodik. Sport, mozi, tánc, vásárlás nyomul be egyre jobban a vasárnapba, meg a hétköznapok robotjában elmaradt alvás, vagy a házimunka pótlása. Sokan gondolják, hogy vasárnap is dolgozniuk kell ahhoz, hogy előrébb jussanak.
Isten a pihenőnapot megelőző este kétszer akkora adag mannát hullatott az égből. Ez nem büdösödött meg, féreg sem volt benne másnap sem. Gondoskodott róla, hogy ne érje hátrány őket a pihenés miatt.
A nyugalomnap parancsa által arra biztat Isten, hogy ne féljünk: az ő kezében van a világ, a föld, a történelem, a szív kis világa és történelme, a fejünk hajszála, az üdvösségünk sorsa. Aggodalmaskodás helyett újuljunk meg hát a hitben, Krisztus követésében, az emberek szeretésében, újuljunk meg az Isten erejében! Lehet, hogy sok a kísértésünk, nehézségünk, harcunk, nehezek a körülményeink, de mindez nem ok arra, hogy ellankadjunk, elerőtlenedjünk, mindezekben szabad és lehet diadalmaskodnunk Krisztus által. Ami kell még az életünkhöz ezen felül, arról ő gondoskodni fog.
(Sinka Csaba)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése