2018. július 21., szombat

Napi áhítat- Mit ér, ha csak felfuvalkodottá tesz?







Mit ér, ha csak felfuvalkodottá tesz?

2018 - Áhítat, 2018. július 21. szombat , Dániel, Daniella névnap van.

Boldog Névnapot kívánok a Névnapjukat ünneplőknek!

Hét témája: Helyesen gyakorolt kegyesség: a böjt
Lk 18,9–14

Ne másokat nézz le, nézz fel rá!
„Némely elbizakodott embernek, aki igaznak tartotta magát, a többieket pedig lenézte, ezt a példázatot mondta: Két ember ment fel a templomba imádkozni: az egyik farizeus, a másik vámszedő. A farizeus megállt, és így imádkozott magában: Istenem, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember: rabló, gonosz, parázna, vagy mint ez a vámszedő is. Böjtölök kétszer egy héten, tizedet adok mindenből, amit szerzek. A vámszedő pedig távol állva, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Istenem, légy irgalmas nekem, bűnösnek! Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert aki felmagasztalja magát, megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.”
Magyarázat
Sokszor olvastuk már ezt a példázatot. Nyilván úgy, hogy mi vagyunk a szegény lenézett vámszedő, és mások a gonosz farizeusok, akik bántanak minket. De tényleg mi vagyunk?!...
A vámszedőknek is tudnak farizeusi tulajdonságaik lenni. Sok szemforgatással találkoztam már gyülekezetekben. Ez volt a farizeus legelső dolga. Megállt a templomban középen, hogy mindenki láthassa szerénységét meg az új ruháját, és körbeforgatta a szemeit. „Körülnézett, de inkább lenézett.” (Szalai András) Keresett valakit, akit lenézhet, meg is találta a vámszedőt a sarokban. Külön állt mindenkitől a farizeus, és elkezdett önmagáról imádkozni, igazából önmagához.
Az ő életében is jelen volt az imádkozás, a böjt és az adakozás, csak éppen kiüresedve, célját veszítve.
Adott dolgokat, de a szíve nem volt benne. Meg volt hatódva önmagától, csodálom, hogy az egójától még más is elfért a templomban...
Ott volt egy gyűlölt vámszedő is, aki nem körülnézett, hanem bár lesütötte a szemeit, igazából felfelé nézett.
Tudjuk, hogy melyikük ment haza megigazulva…
Talán nem véletlen, hogy ez után a példázat után a kisgyermekek megáldásáról olvasunk Bibliánkban. Ott vannak a komoly(kodó) felnőttek és a tiszta, egyszerű gyermekek, akik odabújnak Jézus ölébe.
Aki rendszeresen ott van Jézus jelenlétében egyszerűen, tisztán, nyitottan, az nem szokott másokat lenézni, bántani a gyülekezetben sem és máshol sem.
(Floch Gábor Barnabás)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése