2015. október 28., szerda

Napi Áhítat

Ma Október 28. Szerda, Simon, Szimonetta napja van.
Reformáció

Olvasmány: 2Krón 34,29–33

Rögtön bálvány születik akkor, amikor nincs teljesen csordultig a szív Isten keresésével, szeretésével és szolgálatával.
 29A király összegyűjtette Júda és Jeruzsálem véneit.
 30Azután fölment az ÚR házába a király, meg Júda összes polgára és Jeruzsálem lakói, a papok, a léviták és az egész nép apraja-nagyja. És felolvasta fülük hallatára a szövetség könyvének minden igéjét, amelyet az ÚR házában találtak.
 31Majd odaállt a király a helyére, és szövetséget kötött az ÚR színe előtt arra nézve, hogy az URat követik, parancsolatait, intelmeit és rendelkezéseit teljes szívvel és teljes lélekkel megtartják, és teljesítik a szövetség igéit, melyek meg vannak írva abban a könyvben.

 32Elfogadtatta ezt mindazokkal, akik Jeruzsálemből és Benjáminból ott voltak. És Jeruzsálem lakói az Istennek, őseik Istenének a szövetsége szerint jártak el. 33Jósiás pedig eltávolított minden utálatos bálványt Izráel fiainak valamennyi tartományából, és minden Izráelben található embert Istenüknek, az ÚRnak a szolgálatára kötelezett. Nem is tértek el az ő egész életében őseik Istenétől, az ÚRtól.

Magyarázat:
Jósiás nagyon rossz családi örökséget hozott magával. Nagyapja bár halála előtt megtért, de több mint ötven évig bálványimádásba vitte né­pét, fertelmes bűnöket követett el. Fia, Ámón, aki Jósiás apja volt, Manassé bűnös útját követte, ennek eredménye az lett, hogy csupán két évig volt Júda királya, mert egy összeesküvésben gyilkolták meg. Ezek után nyolc évesen lett uralkodó Jósiás. Egy gyermek, aki nagy felelősséget hordozott. Az ifjú király tanult ősei bukásából, és szakított útjaikkal. Tizenhat évesen elkezdte keresni az Urat, majd megtisztíttatta a templomot, helyreállította az ünnepeket, az istentiszteletet, megtalálták az elveszett Szentírást, és elkezdték azt komolyan venni. Jósiás harmincegy évnyi uralkodása alatt szellemi értelemben megújult az ország.
Jósiás történetéből megláthatjuk, hogy egyetlen ember is elég ahhoz, hogy Isten nagy dolgokat tegyen egy egész nemzet életében. A reformáció kétezer-hétszáz és ötszáz éve is úgy indult el, hogy valakik komolyan vették Isten szavát, és készek voltak leszámolni a bálványimádással, a hamis vallásossággal, a megtűrt bűnökkel.
Isten ma is reformációt készít számunkra, keresi a Jósiásokat, akik azt teszik, amit helyesnek lát az Úr, akik Dávid, de még inkább Jézus Krisztus útjain járnak, és attól nem térnek el sem jobbra, sem balra! /MZ/

Van egy álmom a mai napon! Van egy álmom: egy napon minden völgy fölemelkedik, minden hegy és halom lesüllyed, az egyenetlen egyenessé lesz és a dombvidék síksággá! Mert megjelenik az Úr dicsősége, látni fogja minden ember. Ez a mi reménységünk. Ezzel a hittel térek vissza Délre. (Martin Luther King)

Hiszek a mában, újulásban,
s új életet kezdek e hitben,
hisz – öltözködve napsugárba –
mosolygó arccal néz az Isten...
(Füle Lajos: Ó, reggelek...)

(Merényi Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése