2015. október 21., szerda

NAPI ÁHÍTAT


Ma 2015 október 21. szerda, Orsolya napja van.


A szabadság fedezetlen ígérete


Olvasmány: 2Pt 2,1.17–20

Aki azt hiszi, hogy az a szabadság, hogy a saját kényére-kedvére tehet bármit, az valójában hangulatainak a foglya.
1De voltak a nép körében hamis próféták is, mint ahogyan közöttetek is lesznek hamis tanítók, akik veszedelmes eretnekségeket fognak közétek becsempészni. Ezekkel megtagadják az Urat, aki őket megváltotta, így gyors pusztulást hoznak magukra ... 17Ezek víztelen források, forgószéltől sodort ködfoszlányok, akiknek a sötétség homálya van fenntartva. 18Mert üres, fellengzős szólamokat hangoztatva testi vágyaik kiélésére csábítják feslett életükkel azokat, akik nemrégen szakadtak el a tévelygésben élőktől. 19Szabadságot ígérnek nekik, bár maguk a romlottság szolgái, mert mindenki rabja lesz annak, ami legyőzte. 20Mert ha az Úrnak és az Üdvözítő Jézus Krisztusnak megismerése által megszabadultak a világ förtelmeitől, de ismét belekeveredve azokba elbuknak; ez az utóbbi állapotuk rosszabb lesz az elsőnél.

Magyarázat:
Senki nem olyan szegény, hogy ígérni ne tudna – tartja a mondás. Az ige olyan emberekről ír, akik szabadságot kínálnak fellengzős, üres szólamokkal. Hamis prófétákról, hamis tanítókról van szó, akiknek az életében korábban jelen volt Isten szabadítása, de ez már csak a múlt. A jelent számukra a visszaesés, a rabság újbóli megjelenése jellemzi. A mostani állapotuk rosszabb, mint mielőtt megismerték az Urat. Azt tartja róluk az ige, hogy a tudatlanság állapotában maradásuk jobb lett volna, mint az, hogy megismerték Jézust, és elfordultak tőle. Ráadásul a Szentírás megemlíti, hogy személyes eltávolodásuk Jézustól másokat is megfertőz. Kiket? Azokat, akik még nem elég megalapozottak Krisztusban, akik még csak nemrég tértek meg. A hamis próféták szabadságot ígérnek, és szabadosságot nyújtanak. Néha elég vékony a határvonal a kettő között. A megszentelődés útja helyett a testiességre, tisztátalanságra csábítják az új hívőket. Lehet, hogy most örömmel nyugtázod, hogy az általad látogatott gyülekezetre ez nem érvényes. Hála Istennek! Vagy éppen rádöbbensz, hogy megtért, de visszaesett hívők példája milyen sokakat eltávolított vagy helytelen minták követésére indított! Kész vagy-e arra, hogy odamenj az új hívőkhöz, és szavaiddal és életvezetéseddel visszavezesd őket a keskeny útra? Ez is szolgálat. Nem is kicsi! /BS/

Isten nem játszik velünk, emberekkel. A Fiát vonta be a történetbe, nagy árat fizetve a szabadulásunkért. Ne kérdőjelezzük meg kegyelmének őszinteségét, amikor az embereket az örök életre hívja! Hogy titkos tervében ezen túlmenően további kegyelmet is gyakorol sokak irányában, az indítson bennünket csodálatra és hódolatra. Nem érdemeltük meg. (Szabados Ádám)

(Békési Sándor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése