2015. október 27., kedd

Napi Áhítat

Ma Október 27. Kedd, Szabina napja van.


Deformáció


Olvasmány: Jer 7,1–11

Nagy tévedés többet foglalkozni a formákkal, a külsőséggel, mint kínosan ügyelni a szív állapotára.
1 ,Ezt a parancsot kapta Jeremiás az ÚRtól:
 2 ,Állj az ÚR házának kapujába, és így hirdesd ott az igét: Halljátok az ÚR igéjét, júdaiak mind, akik bementek ezeken a kapukon, hogy leboruljatok az ÚR előtt!
3 ,Így szól a Seregek URa, Izráel Istene: Jobbítsátok meg útjaitokat és tetteiteket, akkor megengedem, hogy ezen a helyen tartózkodjatok!
 4 ,Ne bízzatok ilyen hazug szavakban: az ÚR temploma, az ÚR temploma, az ÚR temploma van itt!
5 ,Mert csak ha igazán megjobbítjátok útjaitokat és tetteiteket, ha igazságosan ítéltek ember és embertársa között.,
, 6 ,ha a jövevényt, árvát és özvegyet nem nyomjátok el, és ártatlan vért sem ontotok ezen a helyen, nem követtek más isteneket a magatok romlására:
 7 ,akkor megengedem, hogy ezen a helyen tartózkodjatok, azon a földön, amelyet őseiteknek adtam, öröktől fogva mindörökké.
8 ,Ti hazug szavakban bíztok, amelyek semmit sem érnek.
 9 ,Loptok, gyilkoltok, paráználkodtok, hamisan esküsztök, a Baalnak tömjéneztek, és más isteneket követtek, akiket nem ismertek.
10 ,Azután idejöttök, és megálltok előttem ebben a házban, amelyet az én nevemről neveztek el, és ezt mondjátok: Megszabadultunk! De azután ugyanazokat az utálatos dolgokat követitek el.

 11 ,Vajon rablók barlangjának nézitek ezt a házat, amelyet az én nevemről neveztek el? Majd én is annak nézem! - így szól az ÚR.

Magyarázat:
Juhász Gyula komoly kritikát fogalmazott meg korunk vallásosságával kapcsolatban: „Igen sok mai ember kereszténysége csak szenteltvizes pogányság csupán.” Mit akart kifejezni? Azt, hogy sok keresztény életére semmilyen hatással nincs az a tanítás, amit a templomokban, imaházakban hallgatnak. Igazából maguk sem hisznek abban, amit a Biblia leír, és inkább a világhoz szabják életüket. Vallásos mázzal csak beborítják önmagukat, megnyugtatják vele lelkiismeretüket.
Ez a jelenség azonban nem új, egyidős a hittel. Jeremiás korában is ilyen hiteltelen, kiüresedett vallásosság jellemezte a választott nép hitét. Eljártak a templomba, áldozatokat vittek, talán megtanulták az egyes teológiai igazságokat, de nem aszerint éltek. Kettévált számukra a szertartás és a profán élet. Nem vártak semmit az összejövetelektől. Nem azzal a szándékkal mentek fel a templomba, hogy megtérjenek, hogy megváltozzanak, hanem azért, hogy letudják kötelezettségeiket, és megnyugtassák lelkiismeretüket.
Isten azonban megítéli ezt a hiteltelen, erőtlen vallásosságot, melyben csak a kegyesség látszata van jelen, és valódi megtérésre, követésre hívja választottait. Akkor is ezt tette, Jeremiás korában, és teszi ma is, a XXI. században. /MZ/

Csak háromféle ember van: olyan, aki Istent szolgálja, mert megtalálta; ez az ember okos és boldog. Olyan, aki keresi, mert még nem találta meg; ez az ember okos, de még nem boldog. Olyan, aki él, anélkül hogy keresné Istent; ez az ember ostoba és boldogtalan. (Blaise Pascal)

Mikor megszabadultunk a saját akaratunk bilincseitől, akkor lettünk igazán szabadokká Istenben. Mert ahol a mennyei Atya akarata érvényesül, ott egyoldalú emberi akarat többé nem zsarnokoskodhatik. (Makkai Sándor: Az elátkozott óriások)

(Merényi Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése