2015. október 26., hétfő

Napi Áhítat




Ma Október 26. Hétfő, Dömötör napja van.
Az ősegyház mintája

Olvasmány: ApCsel 4,32–37

Kísértés lehet belelátni az ősegyház gyakorlatába az ideális formát. Hiba, ha nem látjuk meg a mérhetetlen krisztusi szeretet átfogó erejét.
 32 ,A hivők egész gyülekezete pedig szívében és lelkében egy volt. Senki sem mondott vagyonából bármit is a magáénak, hanem mindenük közös volt.
 33 ,Az apostolok pedig nagy erővel tettek bizonyságot az Úr Jézus feltámadásáról, és nagy kegyelem volt mindnyájukon.
34 ,Nem volt közöttük egyetlen szűkölködő sem, mert akiknek földjük vagy házuk volt, eladták azokat, az eladott javak árát pedig elhozták,
 35 ,és letették az apostolok lába elé, azután szétosztották mindenkinek úgy, ahogyan szüksége volt rá.
 36 ,József például, akinek az apostolok a Barnabás melléknevet adták, ami azt jelenti: Vigasztalás fia, egy ciprusi származású lévita, 37mivel földje volt, szintén eladta, elhozta a pénzt, és letette az apostolok lába elé.

Magyarázat:
Sokan idealizálják az első gyülekezetet, mintha Jeruzsálemben pünkösd után egy tökéletes egyház jött volna létre. Hogy mennyire nem így volt, mutatják az Apostolok cselekedeteiről írt könyv 5. és 6. fejezetei. Ott látjuk, hogy a Sátán akkor is jelen volt, külső és belső támadásokkal próbálta megakadályozni a növekedést, az egységet és a megszentelődést.
Amit feltétlenül meg kell tanulnunk az első keresztényektől, hogy jó alapra építettek. Megtértek, bemerítkeztek, hallgatták az apostolok tanításait, imádkoztak, dicsőítették Istent, és naponta közösségben, egységben voltak egymással. Ennek eredménye volt a folyamatos növekedés. Egy erős, a Szentlélek erejében élő közösséget tár elénk az Újszövetség. A közösség javára lemondtak önzésükről, individualista céljaikról, törekvéseikről. Talán ez az utolsó jellemző az, amit a mai társadalomban, világi környezetben a legnehezebb megvalósítanunk, de nem szabad kevesebbel beérnünk.
Egy egészséges gyülekezet minden erőlködés nélkül fejlődik, növekszik. Ha nem ezt tapasztaljuk, meg kell találnunk a betegség okait, és orvosolnunk kell őket! /MZ/

Olyan gyülekezetről álmodom... amelynek istentisztelete nemcsak a vasárnapi istentiszteletben és az imaórákon nyilvánul meg, hanem az otthonokban, hétköznapi munkában és az élet mindennapi dolgaiban. (John Stott)

Szeretetben összeforrva
Egy közös test tagjai,
Tudjuk egymásért harcolva,
Ha kell, vérünk ontani!
Úgy szerette földi nyáját,
S halt meg értünk jó Urunk:
Fájna néki, látva minket,
Hogy szeretni nem tudunk.
(N. L. Zinzendorf, ford. Thaly Loránd
Baptista gyülekezeti énekeskönyv, 411)

(Merényi Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése