2018. november 13., kedd

Napi áhítat- A hozzáállástól sok függ




A hozzáállástól sok függ

2018 - Áhítat, 2018. november 13. kedd ,Ella, Linda névnap van .

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: Könnyű!
Péld 14,1–18
Törekedj ma is kivetni gondolataid közül minden károst, nehogy oktondivá tegyenek, és eltakarják előled Isten bölcsességét!
„Az asszonyi bölcsesség építi a házat, a bolondság pedig a maga kezével rombolja le. Aki egyenes úton jár, féli az URat, de aki letéved útjairól, az megveti őt. A bolond szájából gőg sarjad, de a bölcseket megőrzi ajkuk. Ha nincsenek barmok, üres a jászol, de bő a termés, ha erős az ökör. Az igaz tanú nem hazudik, de a hamis tanú hazugságot beszél. Hiába keresi a csúfolódó a bölcsességet, az értelmes embernek azonban könnyű a megismerés. Térj ki az ostoba útjából, mert nem szerzel ajkáról tudást! Az okos azért bölcs, mert érti a dolgát, az ostobát pedig rászedi saját bolondsága. A bolondokat csúffá teszi a vétek, de a becsületes emberek közt jóakarat van. A szív ismeri a maga keserűségét, és örömébe sem avatkozhat idegen. A bűnösök háza népe kipusztul, de a becsületesek sátrának lakói virulni fognak. Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet. Nevetés közben is fájhat a szív, és az öröm vége is lehet bánat. A romlott szívű azt kapja, amit megérdemel, meg a jó ember is tettei gyümölcsét. A tapasztalatlan mindent elhisz, de az okos vigyáz a lépésére. A bölcs fél a rossztól, és elkerüli, az ostoba féktelen és elbizakodott. A hirtelen haragú bolondságot követ el, és az alattomos embert gyűlölik. Bolondságot örökölnek az együgyűek, az okosakat pedig tudás ékesíti.”
Magyarázat
Mai igénket olvasva fülünkbe csenghetnek Jézus szavai: „Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van.” (Mt 25,29) Ha ezt a ma olvasott igevers mellé tesszük, mindkettőnek könnyebbé válhat a megértése. Az a törvényszerűség rajzolódik ki ugyanis e példabeszédből, hogy az ember kiinduló állapota meghatározza az áhított cél elérését.
A csúfolódó magatartásán nem gyermeteg gúnyolódás értendő, hanem ez a hozzáállás a „bűnös” és „vétkes” szinonimájaként (vö. Zsolt 1,1) jelenik meg. Ebben az alapállásban a bölcsesség – nyilvánvalóan az isteni – elérhetetlen. Nem arról van szó, hogy így sokkal nehezebben volna megközelíthető, hanem ez az életmód és az Úrtól származó bölcs belátás kizárja egymást. Vele áll kontrasztban az értelmes ember, aki viszont könnyen eligazodik az élet dolgaiban. Akinek tehát van az Istennel való kapcsolatából eredeztethető értelme, akadálytalanul nyerhet útmutatást az Úrtól, aki viszont bűnös gondolatokkal tölti meg szívét, az ennek hiányára kárhoztatott.
A hétköznapok útvesztőiben és dilemmáiban rá vagyunk szorulva Isten vezetésére, mert enélkül, önfejünk után loholva, előbb-utóbb zsákutcába kormányozzuk saját életünket.
(Várady Endre)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése