2018. november 25., vasárnap

Napi áhítat- A hitnövekedés kérése szükségszerű


A hitnövekedés kérése szükségszerű


2018 - Áhítat, 2018. november 25. vasárnap ,  Katalin névnap van.

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok

Hét témája: Hitben növekedni
Lk 17,1–10
Mivel a jelenlegi világban Istenétől különböző törvények és szellemiség uralkodik, az Istenhez tartozást hittel lehet kifejezni és szorosabbra fűzni.
„Jézus így szólt a tanítványaihoz: Lehetetlen, hogy botránkozások ne essenek; de jaj annak, aki által esnek. Jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tengerbe vetik, mintsem egyet is megbotránkoztasson e kicsinyek közül. Vigyázzatok magatokra! Ha vétkezik ellened a testvéred, figyelmeztesd, és ha megbánja, bocsáss meg neki! És ha naponta hétszer vétkezik ellened, és hétszer visszatér hozzád ezt mondva: Megbántam – akkor is bocsáss meg neki! Az apostolok így szóltak az Úrhoz: Növeld a hitünket! Az Úr ezt válaszolta: Ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és így szólnátok ehhez a vadfügefához: Szakadj ki gyökerestől, és gyökerezz meg a tengerben – az engedelmeskedne nektek. Ki az közületek, aki ezt mondja szolgájának, amikor az szántás vagy legeltetés után megjön a mezőről: Jöjj ide hamar, és ülj az asztalhoz! Nem azt mondja-e inkább neki: Készíts nekem valami vacsorára valót, övezd fel magadat, és szolgálj fel nekem, míg eszem és iszom, te majd azután egyél és igyál! Vajon megköszöni annak a szolgának, hogy teljesítette, amit parancsolt neki? Azért tehát ti is, ha teljesítettétek mindazt, amit parancsoltak nektek, mondjátok ezt: Haszontalan szolgák vagyunk, azt tettük, ami kötelességünk volt.”
Magyarázat
Húsvét táján az iskolában tartott bibliaismereti órán egy negyedikes fiú nagyon elcsodálkozott Jézusnak a tíz tanítványa előtti meg­jelenésén. „Hát ez hogy?! Ez nem lehet igaz! De hát meghalt, és eltemették... Nem, ez hihetetlen!” Álmélkodása közben olyan jó volt a bibliai bizonyítékok alapján megmutatni neki a hívő élet alapját: Krisztus feltámadását.
Mostani heti témánk, a „hitben növekedés” kapcsán és kezdetén ilyen csodálkozást képzelek el a tanítványok részéről. Ahogy az Úr feltámadását, már előbb a tanítását is, felfoghatatlannak, természet- és emberfelettinek tarthatták. Hiszen amikor arról beszél, hogy meg ne botránkoztassuk a kicsinyeket, tehát ne okozzunk bántást, ne vigyünk bűnbe senkit, az emberileg éppúgy elképzelhetetlen, mint az, hogy az ellenünk vétkezőnek számtalanszor megbocsássunk. Ezek nem ennek a világnak a jellemzői. Ehhez hit kell. Nagy mértékű! S hogy Mesterünk elmondhassa a hívő élet és szolgálat titkait, a tanítványok akkori óhaját azóta is százezrek kérik: „Növeld a hitünket!”
E héten véget ér az egyházi év. Visszatekintő alkalom a hitbeli számvetésre, a lelki önvizsgálatra. De legyen inkább előretekintés a hitbeli növekedésre! Mert még van hova fejlődnünk...
Imaáhítat
Imádkozzunk a bizonyságtevés készségéért! (1Pt 3,15–16)
(Papp Dániel)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése