2018. november 24., szombat

Napi áhítat- Példamutató és -követő fiatalság


Példamutató és -követő fiatalság

2018 - Áhítat, 2018. november 24. szombat, Emma névnap van .

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!



Hét témája: Ifjúság
1Tim 4,12 – 5,2

Boldog, aki az Úrral tölti a fiatalságát.
„Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tiszta életben. Amíg megérkezem, legyen gondod a Szentírás felolvasására, az igehirdetésre, a tanításra. Ne hanyagold el a benned levő kegyelmi ajándékot, amelyet prófécia által kaptál a vének kézrátételével. Ezekkel törődj, ezekkel foglalkozz, hogy előrehaladásod nyilvánvaló legyen mindenki előtt. Legyen gondod önmagadra és a tanításra, maradj meg ezek mellett, mert ha így cselekszel, megmented magadat is, hallgatóidat is. Idősebb férfit ne dorgálj meg, hanem intsd mint apádat, a fiatalabbat pedig mint öcsédet, az idősebb asszonyt mint anyádat, a fiatalabbat mint húgodat: teljes tisztasággal.”
Magyarázat
Pál azt írja Timóteusnak, hogy ha az igével foglalkozik, és nem hanyagolja el a benne lévő kegyelmi ajándékokat, akkor példa lehet minden hívő, nála sokkal idősebbek számára is. Mindenki észre fogja venni Isten igéje által formált jellemét, és sokan követni fogják őt.
Egyszer friss megtértként a majdani feleségem családjánál jártam, még „háztűznézőben”. Velem volt egy nem hívő barátom is. Feleségem hét kisebb testvére, 10 és 25 év közötti fiatalok együtt ültek az asztalnál. Mind kedvesek voltak, és úgy voltak fesztelenek, hogy közben senkinek semmi éktelen nem volt a viselkedésében. Amikor elmentünk, a barátom meg volt döbbenve: „Te, ezek a gyerekek olyanok voltak, mint a felnőttek.” Pedig éppen hogy nem felnőtteskedtek semmiben!
Ironikus, a felnőtteket imitálni próbáló, dohányzó, lerészegedő, káromkodó és szemérmetlen fiatalokat senki nem tartja érettnek. De a fiatalságukat felvállaló, és azt tisztán megélő, komoly fiatalokat az idősebbek is komolyan veszik.
A szovjet ifjúsági regényben Timur és csapata virágcsokrot visz az özvegy pilótatisztnének, játék nyuszit a sírós kislányának, és mindenkinek önkéntesen és névtelenül segítenek a telepen. Bár működnének ma is ilyen Timur-csapatok, persze a propaganda nélkül, és az élő Istenbe vetett hit által motiváltan!
(Nemeshegyi-Horvát György)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése