2018. november 26., hétfő

Napi áhítat- Kicsiny hit



Kicsiny hit


2018 - Áhítat, 2018. november 26. hétfő , Virág névnap van .

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: Hitben növekedni
Mt 6,25–30

Valahonnan el kell kezdeni a hitbeli fejlődést. De el kell kezdeni, és nem visszafejlődni!

„Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, vagy mit igyatok, se testetekért, hogy mibe öltözködjetek. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál?Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy perccel is? Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mező liliomait, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?

Magyarázat

„Kicsi a bors, de erős” – mondjuk azokra a gyengének, jelentéktelennek látszó emberekre, akiknek az erejét, képességeit mégsem szabad alábecsülnünk. A jézusi szóhasználatban viszont a kicsiny- vagy kishitűség sohasem erény, inkább változtatásra szoruló rossz tulajdonság, jellemhiba. Persze amikor süllyesztő vihar tombol körülöttünk, emberileg érthető ez a kishitűségünk (lásd Mt 8,26; 14,31), mint a meg­nehezített rabszolgasorban sínylődő izraeliták esetében (2Móz 6,9). A Mester kezében viszont éppen az ilyen helyzet és ennek felismerése a jó kiindulási pont a „nagyobbító” változtatásra.
Az isteni gondviselésbe vetett bizalom növekedéséért száll síkra Jézus. A természetből vett képekkel mind a kenyérkereső és családfenntartó munkás férfiak, mind a ruházatukra és megjelenésükre többet adó nők figyelmét megragadja, és szinte leveszi vállukról a testi életük miatti aggódás terhét. Ha az Isten által már eddig is biztosított megélhetésünkért hálásak vagyunk, és ha további sorsunkat teljes bizalommal rá hagyjuk, akkor már ki is kerültünk a kicsinyhitűek népes táborából. A testiekhez való helyes viszonyulásunk kialakítása után pedig hadd jöjjenek csak az élet fontosabb részei!
(Papp Dániel)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése