2018. november 27., kedd

Napi áhítat- Gyenge hit









Gyenge hit
2018 - Áhítat, 2018. november 27. kedd , Virgil névnap van        .

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: Hitben növekedni
Mk 9,17–27
A legnehezebb próbák megmutatják, hogy mire alapoztunk és mire támaszkodunk. Ezekben Isten kíván nekünk alapot és támaszt nyújtani. – Önmagát.
„A sokaságból így felelt neki valaki: Mester, elhoztam hozzád a fiamat, akiben néma lélek van; és ahol hatalmába keríti, földhöz vágja őt, habzik a szája, és megmerevedik. Szóltam a tanítványaidnak, hogy űzzék ki, de nem tudták. Jézus így válaszolt nekik: Ó, hitetlen nemzedék, meddig leszek még veletek? Meddig szenvedlek még titeket? Hozzátok őt elém! Odavitték hozzá, és amikor meglátta Jézust a lélek, azonnal megrázta a fiút, úgyhogy az a földre esve fetrengett, és habzott a szája. Jézus megkérdezte a fiú apjától: Mióta gyötri ez a betegség? Ő pedig ezt válaszolta: Gyermekkora óta. Gyakran vetette tűzbe is meg vízbe is, hogy elpusztítsa. De ha valamit tehetsz, légy segítségünkre, könyörülj rajtunk! Jézus pedig ezt mondta neki: Ha tehetsz?! Minden lehetséges annak, aki hisz. A fiú apja azonnal felkiáltott: Hiszek! Segíts a hitetlenségemen! Amikor látta Jézus, hogy összefut a sokaság, ráparancsolt a tisztátalan lélekre ezt mondva neki: Te néma és süket lélek, én parancsolom neked: menj ki belőle, és ne menj bele többé! Az pedig felkiáltott, erősen megrázta őt, és kiment belőle. A gyermek olyan lett, mint a halott, úgyhogy sokan azt mondták: meghalt. Jézus azonban kezét megragadva felemelte, és az felkelt.”
Magyarázat
A testi létfenntartás után az egészség megőrzése, illetve a betegségből gyógyulás egy következő hatalmas terület, ami leköti az ember figyelmét és erejét. Ez a Jézus megdicsőülése utáni esemény, a megszállott fiú megszabadítása, továbbvezet bennünket is a hit útján. Jézus ugyanazzal a szóval magyarázza tanítványai sikertelen gyógyítási kísérletét, mint amivel tegnap találkoztunk: „a ti kishitűségetek miatt” (Mt 17,20). Ez igeszakaszban pedig kétszer is ráláthatunk a probléma gyökerére: Jézus hitetlennek nevezi a körülötte élők nemzedékét (19. v.), amit az apa önmagára nézve elismer (24. v.). De ezt a „hitetlenkedő hitét” kifejezve mégis kéri Jézus segítségét!
Igaz, idáig el kellett jutnia. A tanítványok kudarcát látva kétségei támadtak Mesterük képességeiben is. „Ha lehetséges neked valami” – fejezte ki őszintén kétségeit. Jézus ezután rávezette, hogy az apának bíznia kell Istenben, akinek semmi sem lehetetlen. Ha hisz, akkor nem áll és nem állít korlátokat Isten elé, hanem alárendeli magát neki.
Az Istenben való hit hiánya minden lelki kudarc jellemző oka. Hiányzó vagy gyenge még a hited? Csak kezdj el hinni, s Akiben hiszel, Annak segítségével hited megerősödik!
(Papp Dániel)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése