2018. november 5., hétfő

Napi áhítat- Elmúlnak esztendeink






Elmúlnak esztendeink


2018 - Áhítat, 2018. november 5. hétfő ,Imre névnap van .


Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: Elmúlás
Zsolt 90,3–10

Tégy különbséget a mulandó és a múlhatatlan dolgok között, és aztán válassz, mihez akarsz ragaszkodni!
„A halandót visszatéríted a porba, és ezt mondod: Térjetek vissza, emberek!
Mert ezer esztendő előtted annyi, mint a tegnapi nap, amely elmúlt, mint egy őrváltásnyi idő éjjel.
Elragadod őket, olyanok lesznek, mint reggelre az álom, mint a növekvő fű:
reggel virágzik és növekszik, estére megfonnyad és elszárad.
Bizony elmúlunk haragod miatt, indulatod miatt hirtelen semmivé leszünk,
ha magad elé állítod bűneinket, titkolt vétkeinket orcád világossága elé.
Elmúlik minden napunk haragod miatt, úgy elmúlnak esztendeink, mint egy sóhajtás.
Életünk ideje hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük hiábavaló fáradság, olyan gyorsan eltűnik, mintha repülnénk.”
Magyarázat
Nem szeretjük, ha szembesülünk a törékenységünkkel és halandóságunkkal. Egy-egy tragédia, betegség, koporsó emlékeztet rá, hogy hamarosan rajtunk a sor, és menni kell. Fáj nekünk, ha látjuk a veszteséget, de még fájdalmasabb, hogy igazából tehetetlenek vagyunk, és nem tudjuk megállítani az időt. Ma erősek vagyunk, de minden egyes nappal igazán csak még közelebb kerülünk a történet végéhez. Hervadunk. Nem a kezünkben van a toll, hogy akkor rakjunk pontot az életünk végére, amikor azt jónak tartjuk. Teremtő Istenünk uralkodik minden élő felett, hajunk szálát is számontartva, és ő mondja majd: elég volt. Nem kerülik el a figyelmét rendezetlen kapcsolataink, megtűrt és dédelgetett bűneink, tudja jól, hogy ki van az álarc mögött. Látja és tudja, hogy az ember, akit képmására teremtett, mihez kezd az életével és lehetőségeivel. Tékozol vagy gyűjtöget, mulandót vagy maradandót keres, épít vagy rombol.
Krisztusban új időszámítás kezdődött az emberiség számára. Igen, elmúlnak napjaink, és mégis élhetünk teljes és bővölködő életet. Nagy színészek vagyunk, és születésünktől kezdve álnok, képmutató, önző emberek, de nem vagyunk arra ítélve, hogy így haljunk meg! Le lehet zárni a múltat, bocsánatot lehet kérni Istentől és embertől, újjá lehet születni! Elszomorít, hogy rövid az idő és hamar elrepül, de eljött az Isten Fia személyesen, hogy elmondja: „Atyámnak az az akarata, hogy annak, aki látja a Fiút, és hisz benne, örök élete legyen; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon.” (Jn 6,40) Mit szólsz hozzá? Ideje készülni. Ezért kaptunk időt: készülni.
(Nagy Kasza Dániel)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése