2018. november 14., szerda

Napi áhítat- Bizalomteljes segítségkérés


Bizalomteljes segítségkérés

2018 - Áhítat, 2018. november 14. szerda , Bálint, Valentin névnap van .

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája:  Könnyű!

2Krón 14,8–14

Nem a harci kiáltáson, hanem az Istenhez kiáltáson múlik egy csata kimenetele.
„Kivonult ellenük az etióp Zerah egymilliós haderővel és háromszáz harci kocsival, és megérkezett Márésá alá. Ászá is kivonult ellene, és csatarendbe álltak a Cefatá-völgyben Márésánál. Akkor Ászá így kiáltott Istenéhez, az ÚRhoz: URam, neked nem nehéz megsegíteni az erőtlent a sokasággal szemben! Segíts meg bennünket, URunk, Istenünk, mert rád támaszkodunk, és a te nevedben vonultunk e tömeg ellen! URam, te vagy a mi Istenünk, mutasd meg, hogy ember nem tehet ellened semmit!
És megverte az ÚR az etiópokat Ászá és Júda előtt. Megfutamodtak az etiópok, Ászá és hadinépe pedig egészen Gerárig üldözte őket. Elestek az etiópok, senki sem maradt életben közülük, mert összetörtek az ÚR és az ő serege előtt. A júdaiak igen sok zsákmányt ejtettek. Megvertek Gerár környékén minden várost, mert az ÚRtól való rettegés fogta el azokat. Kifosztottak minden várost, mert sok zsákmány volt bennük. A jószágok aklait is lerombolták, és rengeteg juhot és tevét hajtottak el. Így tértek vissza Jeruzsálembe.”
Magyarázat
Túlerővel szembesülni – letaglózó és kilátástalanságot okozó. Akár hadviselésben, akár sportjátékban, akár a gonosszal vívott küzdelemben, akár az élet különféle problémáit tekintve.
Az olvasott történet körülményei minden tekintetben igen távol esnek a mai bibliaolvasót foglalkoztató problémaköröktől. Ugyanakkor bőven akadnak olyan élethelyzeteink, amelyekben könnyen tudunk azonosulni egy ókori király, hadvezér félelmeivel, dilemmáival, döntéskényszereivel, felelősségével, hiszen vezetnünk kell a magunk és a ránk bízottak életét, illetve szinte folyamatosan harcokkal kell szembenéznünk objektív és szubjektív szinten egyaránt.
Ma is feltétlenül érvényes az a mozzanat, hogy Ászá király Istenhez fohászkodott segítségért, megvallva, hogy az Úr számára nem okoz nehézséget a segítségnyújtás e szorult helyzetben.
Erről olvasva eszünkbe juthatnak olyan bátorító ígéretek, mint: „Veled van Istened, az Úr, ő erős, és megsegít” (Zof 3,17) vagy: „Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?!” (Zsolt 56,12)
Bizonyára ma is várnak ránk erőnket próbára tevő kihívások. Vigasztaló és megnyugtató annak tudatában nekiindulni a napnak, hogy mennyei Atyánké minden hatalom, és nála van az erő.
(Várady Endre)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése