2018. december 1., szombat

Napi áhítat - Győzelmes hit


Győzelmes hit

2018 - Áhítat2018. december 1. szombat , Elza névnap van .

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: Hitben növekedni
1Jn 5,4–12

Kitartani a teljes győzelemig! Csak még egy kicsit... már csak egy kicsit... Hogy Isten alkothasson veled, újra, nagyot!

Mert aki Istentől született, az legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk. Ki az, aki legyőzi a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia? Ő az a Jézus Krisztus, aki eljött víz és vér által: nemcsak a víz által, hanem a víz és a vér által; a Lélek pedig bizonyságot tesz róla, mert a Lélek az Igazság. Mert hárman vannak, akik bizonyságot tesznek: a Lélek, a víz, a vér, és ez a három egy. Elfogadjuk ugyan az emberek bizonyságtételét, de Isten bizonyságtétele nagyobb, mert Isten bizonyságtétele az, amellyel Fiáról tesz bizonyságot. És aki hisz Isten Fiában, abban megvan ez a bizonyságtétel. Aki nem hisz Istennek, az hazuggá teszi őt, mert nem hisz abban a bizonyságtételben, amellyel Isten bizonyságot tesz Fiáról. Ez a bizonyságtétel pedig az, hogy Isten örök életet adott nekünk, és ez az élet az ő Fiában van. Akié a Fiú, azé az élet; akiben nincs meg Isten Fia, az élet sincs meg abban.”

Magyarázat

Mire eljutottunk témánk végéig, a naptári tél ránk köszöntött. Hitéletünk mégse legyen sivár és kihalt, hiszen éppen annak fejlődésén elmélkedtünk idáig, sőt munkálkodtunk rajta. Akár annyira is belemélyedhetünk, mint Hans Legiehn, aki a mai igeversünket idéző címmel írta meg baptista köreinkben is népszerű kis dogmatikáját. Vigyük győzelemre hitünket!
János szerint ezt a világgal szemben tehetjük meg. E sokrétű kifejezés alatt itt a világiasságot, az Isten céljaival szembenálló emberi rendszert jelzi. A hit győzelmet aratott a világ bűnössége fölött, másképp fogalmazva engedelmeskedik Istennek. Ezt kétféleképpen teszi: „legyőzte”, mert a kezdő győzelemben a hit által elfordultunk a világtól, és megtértünk Istenhez; azóta pedig folyamatosan, napról napra győzelmeket aratunk hívő éle­tünk során (lásd a 4a versben a „legyőzi” kifejezést!). Milyen jó is, hogy már nem vagyunk részei annak a bűnös világnak, ami a Sátán irányítása alatt szembenáll Istennel, igazságával, tehát velünk is (2,15–16)!
Hiszel Istenben és Isten Fiában? Hiszel a Lélek igazságának bizonyságában? Maradj meg folyamatosan e hitben, mert ez az örök életed bizonyossága!
(Papp Dániel)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése