2018. december 21., péntek

Napi áhítat - A Krisztushoz gyűlésünkből fakadó józanság










A Krisztushoz gyűlésünkből fakadó józanság
2018 - Áhítat, 2018. december 21. péntek,  Tamás névnap van

                                                                                                    
Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!



Hét témája: Krisztushoz érkezünk meg
2Thessz 2,1–5
A társadalom mindenkori forrongásában a hívő nem fogja elveszíteni józanságát, mert tudja, ki van a középpontban, mi az, ami állandó.
Ami pedig a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelét és a hozzá való gyülekezésünket illeti, arra kérünk titeket, testvéreim, hogy ne veszítsétek el egyhamar józanságotokat, és ne rémítsen meg benneteket sem prófécia, sem beszéd, sem nekünk tulajdonított levél, mintha az Úr napja már itt volna. Senki semmiféle módon ne vezessen félre titeket. Mert az Úr napját megelőzi a hittől való elszakadás, amikor megjelenik a törvénytipró, a kárhozat fia. Ez majd ellene támad, és fölébe emeli magát mindennek, amit istennek vagy szentnek mondanak, úgyhogy beül az Isten templomába is, azt állítva magáról, hogy ő isten. Nem emlékeztek rá, hogy még amikor nálatok voltam, megmondtam nektek mindezt?”
Magyarázat
Voltak a thesszalonikai testvérek között, talán nem is kevesen, akik arra a téves meggyőződésre jutottak, hogy az Úr napja már közvetlenül itt van (2. v.). A hívőket ezáltal az a ve­szély fenyegette, hogy Krisztus visszajövetelére nézve eltántorodnak az evangélium helyes megértésétől, és beteges nyugtalanság vesz erőt rajtuk. Emlékezteti őket, hogy az Úr napját megelőzi a hittől való elszakadás, amikor megjelenik a törvénytipró (4. v.).
A hívő életben egyaránt szükség van a szenvedélyességre és a józanságra. Ha mindezek a jól megértett Ige tiszta tanításán alapszanak, akkor nem fognak eltévelyedéshez vezetni. Sőt arra segítenek bennünket, hogy egyre megszenteltebb életet éljünk. Takarítsuk ki mindazt, ami Isten akaratával nyilvánvalóan ellentétes, ami csak lehúzná, összepiszkolná, elrontaná, homályossá, zűrzavarossá tenné azt, ami szép, világos és tiszta. Krisztus tud így megtisztítani és megszentelni bennünket. A megszentelt élet többlete pedig csupa pozitívum: erő, szeretet, öröm, ragyogás, derű, józanság.
A józanság tehát ebben az értelemben nem a részegség ellentéte, hanem a hittel és derűvel telt élet határozott engedelmessége Krisztusnak.
(Sinka Csaba)











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése