2018. december 23., vasárnap

Napi áhítat- Sötét szükséghelyzet











Sötét szükséghelyzet
2018 - Áhítat, 2018. december 23. vasárnap ,  Viktória névnap van

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: Az ünnep Fénye
Ézs 59,9–20
Jézus Krisztus a világ világossága mindenki számára, hogy ne sötétben botorkáljunk.
„Ezért van távol tőlünk a törvény, és nem ér el hozzánk az igazság. Világosságra várunk, de csak sötétség van, napfényre, de homályban járunk. Tapogatjuk a falat, mint a vakok, tapogatózunk, mint akinek nincs szeme. Botladozunk fényes délben, mintha alkonyat volna, olyan sötétségben vagyunk, mint a halottak. Morgunk mindnyájan, mint a medvék, nyögünk, mint a galambok. Törvényességre várunk, de nincs, segítségre, de távol van tőlünk. Bizony, sok bűnt követtünk el veled szemben, vétkeink ellenünk beszélnek. Bizony, tele vagyunk bűnnel, gonoszságunkat be kell ismernünk. Bűnösök vagyunk, megtagadtuk az URat, hűtlenül eltértünk Istenünktől. Erőszakot és lázadást hirdettünk, szívünk csupa hazugságot gondolt és szólt. Háttérbe szorul a törvény, távol marad az igazság, elbukik a hűség a tereken, és a becsület nem érvényesül. Odalett a hűség, és aki a rosszat kerüli, zsákmányul esik. Látta ezt az ÚR, és rossznak ítélte, hogy nincs törvényes rend. Amikor látta, hogy nincs ott senki, és elámult, hogy nincs, aki közbelépjen, saját karja segítette őt, saját igazsága támogatta. Felöltötte az igazságot mint páncélt, a szabadítás sisakja volt a fején. A bosszúállás ruháit öltötte magára, felindulása mint köpeny borul rá. Amilyenek voltak a tettek, aszerint fog megfizetni. Haraggal fizet ellenfeleinek, tetteik szerint ellenségeinek, tetteik szerint fizet meg a szigeteknek. Félni fogják az ÚR nevét napnyugaton, és dicsőségét napkeleten, amikor eljön, mint egy sebes folyam, amelyet az ÚR szele korbácsolt föl. De eljön Sionhoz a Megváltó, Jákób megtérő bűnöseihez! – így szól az ÚR.”
Magyarázat
Ézsaiás Izrael szörnyű állapotát írja le ebben az igeszakaszban. Igazságra és törvényességre vár a népe, de helyette csak sötétséget és homályt kapnak. S mindez hatással van már az ő személyes életére is. Így van ezzel a magunk környezete, a népünk is. Lehet, hogy soha nem mondják, de az emberek vágynak a világosságra, igazságra. tisztaságra és szentségre. Ehelyett kapnak sötétséget, vakságot, kiszá­míthatatlanságot és gonoszságot. Mi okozza mindezt? Nehéz kimondanunk, de a bűneink. Azok teszik gonosszá, kiszámíthatatlanná és félelmetes hellyé a világot. Ennek a belátása nagyon nehéz a számunkra, amikor már a legsötétebb élethelyzetbe kerülünk, akkor is alig vagyunk képesek rá. Amire viszont teljesen képtelenek vagyunk, hogy a magunk erejéből megszabaduljunk tőlük. Erre Isten ereje elégséges. Már Ézsaiás is tudta ezt. A változás ezen a téren nem a magunk erejéből érkezik, hanem Krisztus által, akinek földi születésnapját a héten ünnepelni fogjuk. A Megváltó, a Szabadító, akit Ézsaiás megígért, már eljött. Jézus nemcsak a bűneinktől akar megszabadítani bennünket, de ha ezt nem teheti meg akkor nagy bajban vagyunk, mert a sötétséget növeljük.
Életed sötét helyzeteibe Jézus és az igaz bűnbánatod hoz világosságot. Kérd, hogy az ünnepben se feledkezz el arról, hogy a bűneidet hol kell letenned.
Imaáhítat
Adjunk hálát Istenünknek bánatunkat örömre fordító irgalmáért! (Zsolt 30,3–6)
(Vas Ferenc)
 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése