2018. december 28., péntek

Napi áhítat- A világos tanúskodás alkotóelemei




A világos tanúskodás alkotóelemei


2018 - Áhítat, 2018. december 28. péntek , Kamilla névnap van

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: Az ünnep Fénye
Jn 1,15–17
A Krisztusról szóló bizonyságtétel nem a szavakban, hanem az isteni létezésben rejlik.
„János bizonyságot tett róla, és azt hirdette: Ő volt az, akiről megmondtam: Aki utánam jön, nagyobb nálam, mert előbb volt, mint én. Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jött el.”
Magyarázat
A keresztény bizonyságtételnek két alapvető alkotóeleme mindenképpen van: a kegyelem és az igazság. A teológusok sokat vi­tatkoztak és vitatkoznak a sorrendjükön. Sokkal fontosabb, hogy csak Krisztus személyében érthetjük meg, hogy ez a kettő összetartozik. Az ő isteni teljessége biztosítja annak lehetőségét, hogy a kegyelem és igazság megmaradhasson egymás mellett. Az emberi tapasztalatunk arra tanít, hogy a kegyelem és igazság nem fér össze egymással. Csak Jézus, az öröktől létező tudja ezt a két hozzáállást, cselekvést a személyében egyesíteni. Különben lehetetlen.
Az igehirdetői és bizonyságtevő szolgálat egyik nehézsége, hogy az igazságot és a kegyelmet egyformán hangsúlyozzuk, noha lelki alkatunk valamelyik felé vonz bennünket. Ma arra szeretném emlékeztetni magunkat, hogy nagyon vigyáznunk kell ezen a téren a helyes egyensúlyra. Mindezt úgy tudjuk a legjobban megtenni, ha Krisztusra figyelünk a legjobban. Az ő tanítására, az ő személyiségére és az ő istenségére, amelyikben egyensúlyban van az igazság és kegyelem.
Kérd, hogy mindez igaz legyen bizonyságtételedre és igehirdetésedre.
(Vas Ferenc)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése