2018. december 4., kedd

Napi áhítat –– Elkészült edény – tökéletesnek teremtett




Elkészült edény – tökéletesnek teremtett


2018 - Áhítat, 2018. december 4. kedd, Barbara, Borbála névnap van
Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: A fazekas és edénye
1Móz 1,26–31

A Teremtő szerint igen jónak sikerültünk. Jézus Krisztus által újra ilyenek lehetünk.

„Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a jószágokon, az összes vadállaton és az összes csúszómászón, ami a földön csúszik-mászik. Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket. Azután megáldotta őket Isten, és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá! Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a szárazföldön mozgó minden élőlényen!
Majd ezt mondta Isten: Nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, amelynek maghozó gyümölcse van: legyen mindez a ti eledeletek! Minden földi állatnak, az ég minden madarának és minden földi csúszómászónak pedig, amelyben élet van, eledelül adok minden zöld növényt. És úgy történt. És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó. Így lett este, és lett reggel: hatodik nap.”

Magyarázat

Vajon miért értékelte a Mindenható különlegesen jónak az ember teremtését? Miben különbözött ez a részlet a teremtés előző szakaszaitól? Talán annyira, mint egy festőművész képei és a saját magáról készített önarckép közti „különbség”. Minden alkotásban felfedezhető tehetség, de azon a képen ott van a mester is, ráadásul pontosan úgy, ahogy ő elképzelte. A teremtett világ létével is bizonyság a Teremtő bölcsességéről és hatalmáról. Mi azonban férfiak és nők együtt az Alkotó képmását is hordozzuk, ezt viszont nem a testünkben, hanem a lelkünkben, mert ő Lélek. Így döntött a mennyei Mester. Ez több életbe vágó igazságot is megtanít számunkra.
Isten igen jónak teremtett, és ez a különlegességed nem a tökéletes külsődben fog megmutatkozni, hanem a Krisztusban újjáteremtett lelkedben. Ezért is lesz majd teljesen más a mennyei tested, amit Istentől fogsz kapni. Ezt a földi alakodat amennyire tőled telik, tartsd egészségesen, hogy a Léleknek a lelkeddel együtt jó lakhelye legyen. Ellenben sohase feledd, a boldogság a szíved állapota, és nem a testedé. A tökéletességet a Teremtőnél találod meg, és nem a földi életben. Hiába lenne „eszményi” alakod, akkor sem lenne minden rendben. Álmaidat ne pazarold felesleges és hamis ábrándokra, hanem kérd az Urat, hogy olyannak láthasd magad, mint amilyennek ő lát téged!
(Paróczi Zsolt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése