2018. szeptember 15., szombat

Napi áhítat- Kerüld ezt az örök életből kizáró okot!






Kerüld ezt az örök életből kizáró okot!

2018 - Áhítat2018. szeptember 15. szombat ,  Enikő, Melitta névnap van


Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!



Hét témája: A hatodik parancsolat
1Jn 3,13–17
Kapaszkodj az éltető gyökérzetbe, Krisztus szeretetébe!
„Ne csodálkozzatok, testvéreim, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy átmentünk a halálból az életbe, mert szeretjük testvéreinket: aki nem szereti a testvérét, az a halálban marad. Aki gyűlöli a testvérét, az embergyilkos; azt pedig tudjátok, hogy az embergyilkosnak nincs örök élete. Abból ismerjük a szeretetet, hogy ő az életét adta értünk; ezért mi is tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért. Akinek pedig világi javai vannak, de elnézi, hogy a testvére szükséget szenved, és bezárja előtte a szívét, abban hogyan maradhatna meg az Isten szeretete?”
Magyarázat
A valóságos szeretet mindig bizonyítéka marad az igazi életnek, egyszerűen azért, mert Isten szeretet és élet egyszerre. Egy rövidke taizei ének is erről vall:
„Ahol szeretet és jóság,
ahol szeretet, ott van Istenünk.”
Igénk arra is sarkall, hogy kerüljük a gyűlöletet – ami szinte gyilkosság –, de még inkább arra kér, hogy vegyük észre: az embertestvéreink iránti szeretet bizonyítja számunkra (nem másoknak!), hogy belekerültünk az isteni élet áramlásába, hogy benne élünk. A szeretet gyakorlása tesz érzékennyé bennünket arra, hogy újfent folyamatosan megtapasztaljuk, hogy mi is szeretve vagyunk, hogy Isten szeretetében vagyunk, és benne is akarunk maradni. Ezért a Krisztus-hívő számára legfontosabb feladat az éltető gyökérzetnek, Isten szeretetének megtapasztalása, átélése. Ez elsődlegesebb minden erkölcsi parancsnál, mert csak ebből a létezésből fakad élet, és csak ekkor vagyunk képesek úgy szeretni másokat, ahogy Isten szeret bennünket. Túrmezei Erzsébet nagyon bölcsen és lényeglátóan írja:
„Most nem sietek,
most nem rohanok,
most nem tervezek,
most nem akarok,
most nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.”
És mennyire igaza van!
(Háló Gyula)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése