2018. szeptember 14., péntek

Napi áhítat- Amikor egy kard se kellett











Amikor egy kard se kellett

2018 - Áhítat, 2018. szeptember 14. péntek ,  Roxána, Szeréna névnap van ,

 Születésnap és   Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: A hatodik parancsolat  
Mt 26,51–56
Az erőszak erőszakot szül. Kötelezd el magad az erőszakmentes életre!
Egy pedig azok közül, akik Jézussal voltak, a kardjához kapott, kirántotta azt, lesújtott a főpap szolgájára, és levágta a fülét. Ekkor így szólt hozzá Jézus: Tedd vissza kardodat a helyére, mert akik kardot fognak, kard által vesznek el. Vagy azt gondolod, hogy nem kérhetném meg Atyámat, hogy adjon mellém most tizenkét sereg angyalnál is többet? De akkor miképpen teljesednének be az Írások, hogy ennek így kell történnie?
Abban az órában így szólt Jézus a sokasághoz: Mint valami rabló ellen, úgy vonultatok ki kardokkal és botokkal, hogy elfogjatok engem! Mindennap a templomban ültem és tanítottam, és nem fogtatok el. Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjenek a próféták írásai. Akkor a tanítványok mind elhagyták őt, és elfutottak.”
Magyarázat
„Kard által vész mind, ki kardot ragad.
Légy bölcs vezér és űzd el az ős átkokat,
Békét keress, hisz volt már elég áldozat!”
Így, bibliai módon kérleli apját, a királyt Réka hercegnő az István a király című rockoperában. Tudja, hogy az erőszak erőszakot szül, mert erőszakkal nem lehet az erőszakot legyőzni, megsemmisíteni. Jézus Krisztus isteni bizonyítékainak egyike épp az, hogy a hagyományos erőfelfogással szemben olyan erőt jelenít meg, amely nem erőszakos, és mégis ha­tékony. Ezt ismerték fel a kortársak is, amikor megfogalmazták, hogy úgy tanít, „mint akinek hatalma van”. És ha van isteni erő, akkor nem kell fegyver. A jézusi tanításban rejlő isteni erőt a hindu Gandhi is felismerte, sőt meg is élte: a hatalmas és fegyverekkel felszerelt gyarmatosító Angliával szemben fegyvertelenül vezette szabadságra népét, Indiát. Ezzel a fegyvertelen fegyverrel vezette szabad életbe Martin Luther King is a maga „fekete népét”. Az erőszakmentes életnek mára sok követője van: hívők és nem hívők egyaránt. Jézus Krisztusnak sokakat sikerült meggyőznie erről a valódi erőről. Bárcsak a nagyhatalmak is elfogadnák Jézust!
(Háló Gyula)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése