2018. június 27., szerda

Napi áhítat - Szükséges, hogy keressünk, zörgessünk!






Napi áhítat - Szükséges, hogy keressünk, zörgessünk!

Szükséges, hogy keressünk, zörgessünk!

2018 - Áhítat, 2018. június 27. szerda  ,László névnap van.

Boldog László Névnapot Kívánok!

Hét témája: Vágyódás Isten után
Mt 7,7–11

„Istentől lehet kérni, de rendelni nem. Ő rendelésre nem szállít.” (Márai Sándor)
„Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektekMert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik. Vagy ki az közületek, aki fiának követ ad, amikor az kenyeret kér tőle, vagy amikor halat kér, kígyót ad neki? Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jót a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérnek tőle?”
Magyarázat
A hegyi beszéd a tizenkét tanítványnak szóló igehirdetés, amely leírja, miként működik az Isten országa, és ebbe hívja hallgatóit az Úr Jézus, a tizenkettőt és a többieket. Van ebben a megfogalmazásban egy kettősség. Amit szükséges megértenünk, hogy az ige feloldja ezt a feszültséget.
Jézus tanítványokat hívott el, akiket ő választott ki, akik ezzel már részeseivé lettek az Isten országának. Mégis hívja őket arra, hogy tartsák meg azokat a szabályokat, amelyeket ebben a prédikációban is elmond. Ez ugyanaz a feszültség, mint ami bennünk van. „Mi Krisztus gyermekei vagyunk, akkor miért kellene kérnünk bármit is tőle, hisz majd úgyis megadja, amire szükségünk van. Nekünk jár mindez, nekünk már kérni sem kell semmit” – gondoljuk sokszor. Csak az Isten országa nem így működik. Márai mondta egy helyen: „Istentől lehet kérni, de rendelni nem. Ő rendelésre nem szállít.” Biztos nem felejtettük el ezt? Isten országának egyik alapszabálya, hogy kérni kell és zörgetni. Isten nem azt adja, amit csak ő akar ránk erőltetni, hanem azt, amit kérünk, és amit ő adni akar. Ennek a két feltételnek egyszerre kell megvalósulnia, amikor megajándékoz bennünket. Attól még, hogy tanítvány vagy és Isten gyermeke, neked is kell kérned mennyei Atyádat, hogy amire szükséged van, azzal megajándékozzon. A kéréseid, amelyeket imáidban fogalmazol meg, mutatják, hogy mennyire élő a kapcsolatod vele. Ez a lelki életed hőmérője. Ha már nem tudsz kérni tőle, akkor nagy a baj. S nincs más megoldás, mint kérni és kopogtatni Uradnál, akinek mindig nyitva az ajtaja számodra. Csak ennyit kért és kér ma is tőled, hogy zörgess nála.
Ma különös kéréssel fordulok hozzád: Kérj többet Jézustól. Már alig várja.
(Vas Ferenc)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése