2018. június 29., péntek

Napi áhítat - Alázattal és bűnbánattal közeledhetünk




Alázattal és bűnbánattal közeledhetünk 

2018 - Áhítat, 2018. június 29. péntek, Péter, Pál névnap van.

Boldog  Péter és Pál Névnapot kívánok  !

Hét témája: Vágyódás Isten után
Jak 4,8–10

Az alázat tesztje: Tudom-e, hogy hol van a helyem az Istennel való kapcsolatban?
„Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek. Gyötrődjetek, gyászoljatok és sírjatok, nevetésetek forduljon gyászra, örömötök szomorúságra. Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket.
Magyarázat
Jakab arra kéri olvasóit, hogy közeledjenek Istenhez, és azt ígéri, hogy akkor Isten is közeledni fog hozzájuk. Ez a hívő életünk biztos alapja. Igénk azonban nem zárul le itt, elmondja azt is, miképp kell ezt tennünk: tiszta kézzel és szentségre törekvő szívvel. Ezt ma már sokszor nem hangsúlyozzuk, nehogy törvényeskedőnek tűnjünk. Noha van erre kísértése a hívő embernek, de itt Jakab a szívünk állapotáról beszél, nem jól meghatározott cselekedetekről. Ezért mutat rá a rossz példára: a kétlelkű emberre. A kétlelkű tud mást mutatni, mint ami valójában a szívében rejtezik. Tud gyötrődni, gyászt színlelni és látszólag keservesen sírni a bűnei felett. Csak egyvalamire képtelen, megalázni magát és alázatosnak maradni. Mert ehhez az szükséges, hogy Isten átformálja a szívét, és ezt neki meg kell engednie. Az emberi természetünknek ez a legnehezebb.
A hívő ember életének sok gyötrődés, fájdalom és gyász az osztályrésze, aminek természetesen nem örülünk, de tudjuk, hogy Isten ezen az úton fogja felmagasztalni az életünket. A sok keserves csalódás önmagunkban segít abban, hogy meg tudjuk alázni magunkat Isten előtt, és igaz bűnbánatra jussunk, és ő fel tudjon magasztalni bennünket.
Imádkozz ma azért, hogy alázatod és bűnbánatod igazi és maradandó legyen!
(Vas Ferenc)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése