2018. június 25., hétfő

Napi áhítat – Isten megtalálható










Isten megtalálható

2018 - Áhítat, 2018. június 25. hétfő , Vilmos névnap van .

Hét témája: Vágyódás Isten után  

14. zsoltár

Isten ítéleteitől ne csak félj, hanem tudj örülni is nekik!
„A karmesternek: Dávidé. Azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten! Romlottak és utálatosak tetteik, senki sem tesz jót.
Az ÚR letekint a mennyből az emberekre, hogy lássa, van-e köztük értelmes, aki keresi az Istent.
Mindnyájan elfordultak tőle, egyaránt megromlottak. Senki sem tesz jót, egyetlen ember sem.
Nem tudja a sok gonosztevő, akik úgy eszik népemet, ahogy a kenyeret eszik – de az ÚRhoz nem kiáltanak –,
hogy majd egyszer nagyon megrettennek, mert Isten az igaz nemzedékkel van!
A nincstelen tervét csúffá tennétek, de az ÚR az ő oltalma!
Bárcsak eljönne a Sionról Izráel szabadulása! Amikor az ÚR jóra fordítja népe sorsát, ujjong majd Jákób, és örül Izráel.”
Magyarázat
Nemrég olvastam azt a megfogalmazást Jézusról, hogy aki ma megváltója életünknek, holnap a bírája lesz annak. Szeretünk úgy prédikálni, hogy az első tagmondatot emeljük ki. Jézus a megváltó, aki ma meg akarja váltani az életünket. Eközben az emberek körülöttünk úgy élnek, hogy ne legyen szükségük megváltásra. El akarják érni, hogy ne legyen olyan problémájuk, amit ne tudnának a rendelkezésükre álló anyagiakkal, emberi kapcsolatokkal és megfelelő módszerekkel megoldani. Sokáig lehetséges is ebben a hitben élni.
Miképp folytatja az ilyen ember a gondolkodását? Isten nem a megváltóm, akkor nem is ítélheti meg az életem. Nincs szükségem rá – mondják, s akire nincs szükségem, nem is létezik a számomra. Nem mai gondolat ez, már a zsoltáros is találkozott ezzel a környezetében.
Mi ezzel szemben a hívő ember gondolkozása? Uram, kérlek, ítéld meg életem, mert akkor tudok úgy élni, ahogy kedves neked. Mi nem bánjuk, ha az Úr a mában megítéli az éle­tünket. Neki joga van hozzá, és az ő döntései igazak és áldottak.
Krisztus után nem csak mint Megváltónk után kell vágyódnunk. Számunkra mint ítélőbíró is kedves. Így is tudja vezetni az életünket, és ezt el kell fogadnunk. Miképp állhatnánk meg különben ebben a gonosz világban? Isten igaz ítélete nélkül elveszünk, és a megváltás sem lesz a miénk.
Kérd ma, hogy Isten ítéleteitől ne csak félj, hanem tudj örülni is nekik.
(Vas Ferenc)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése