2019. január 2., szerda

Napi áhítat - Jónátán alázatos jövőtervezése






Jónátán alázatos jövőtervezése
2019 - Áhítat, 2019. január 2. szerda.  Ábel névnap van


Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!


Hét témája: Holnap
1Sám 23,13–18
Ha terved nyitott a változtatásra, akkor még meg is valósulhat.
Elindult tehát Dávid mintegy hatszáz emberével, kivonult Keílából, és mentek, amerre mehettek. Amikor jelentették Saulnak, hogy Dávid elmenekült Keílából, lemondott arról, hogy ellene vonuljon. Dávid a pusztában sziklavárakban tartózkodott. Amikor Zíf pusztájában lakott a hegyen, Saul mindennap kereste, de Isten nem adta őt a kezébe. Dávid látva, hogy Saul kivonult ellene, és az életére tör, Zíf pusztájában az erdőségbe vette be magát Dávid. Ekkor elindult Jónátán, Saul fia, és elment Dávidhoz az erdőségbe, és erősítette az Istenbe vetett bizalmát. Mert így szólt hozzá: Ne félj, nem ér utol apámnak, Saulnak a keze! Te leszel Izráel királya, én pedig a második ember leszek melletted. Apám, Saul is tudja, hogy így lesz. És szövetséget kötöttek egymással az Úr színe előtt. Dávid az erdőségben maradt, Jónátán pedig hazament.
Magyarázat
Isten mást tervezett? Egy lelkész esetében alapvető elvárás az, hogy ha elhívják egy gyülekezetbe, akkor alaposan imádkozza át, hogy elfogadja-e a felkérést. Elvárás az is, hogy az ottani körülményeket – fizetés, lakás – elfogadja alázattal olyannak, amit a gyülekezet lehetőségeihez mérten nyújtani tud. Érdekes módon amikor arról van szó, hogy egy gyülekezeti tag más otthonba költözik, akkor nem az szokott felmerülni kérdésként, hogy hol akarja használni őt Isten, majd amikor kiderül, hogy hol, akkor ott keres olyan lakást, ami Isten céljainak megfelel. Ehelyett inkább azt keresi, hogy hol talál olyan otthont, ami megfelel az elvárásainak, közel van a közlekedési eszközökhöz, a gyerek iskolájához. Pedig miért ne akarná az Úr használni az ő gyermekét akarata szerint?
Jónátán nem úgy tekintett Dávid felkenetésére, hogy elvették tőle a trónt, amit jogos örökséggel kapott volna. Sőt, ő szolgálni akarta Dávidot. tisztában volt azzal, hogy Isten terve fontosabb, mint az ő saját terve az életére nézve. Ez egy olyan tulajdonság, amit sürgősen meg kell tanulnunk nekünk is! tudnunk kell, hogy Isten a király, mi csak a második ember vagyunk mellette! (BZ)
(Boncz Zoltán)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése