2018. május 31., csütörtök

Napi áhítat - Isten gyermekei vagyunk, de feltételekkel


Isten gyermekei vagyunk, de feltételekkel

2018 - Áhítat2018. május 31. csütörtök, Angéla névnap van .

Hét témája: Fiúság
1Jn 3,1–10

Isten Fia által lettek Istennek fiai. A bűntelen Fiú meghalt a bűnösökért, hogy azok fiakká váljanak és azok is maradjanak.
Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minket a világ, mert nem ismerte meg őt. Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mivé leszünk. Tudjuk, hogy amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, mert olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában. Ezért aki így reménykedik benne, megtisztítja magát, mint ahogyan ő is tiszta.
Aki bűnt cselekszik, a törvényt is megszegi, mert a bűn törvényszegés. Azt pedig tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket, és hogy őbenne nincsen bűn. Aki őbenne marad, az nem vétkezik: aki vétkezik, az nem látja és nem ismeri őt. Gyermekeim, senki meg ne tévesszen titeket: aki az igazságot cselekszi, az igaz, mint ahogyan ő is igaz. Aki a bűnt cselekszi, az az ördögtől van, mert az ördög cselekszi a bűnt kezdettől fogva. Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerombolja. Aki az Istentől született, az nem cselekszik bűnt, mert az ő magja van benne, és nem vétkezhet, mert az Istentől született.
Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki nem cselekszi az igazságot, nem az Istentől van, és az sem, aki nem szereti a testvérét.”
Magyarázat
Hétkezdő igénk vezérgondolatát mélyíti el ez az igeszakasz a gyermekek jó példái alapján. Egyébként önmagában is biztató és reménykeltő jövőbe mutatást fogalmaz meg az idős János apostol szeretett „gyermekeinek, fiacskáinak”. Hogy bár már most is jó helyzetben vagyunk, de ezután következik csak az igazi jó állapot! Most Istent még csak gyermekeiként ismerjük, de egyszer csak majd olyannak, amilyen valójában. Mostani helyzetünket Isten is ismeri, sőt ő hívott és nevez azóta is minket gyermekeinek, ráadásul ezt az állapotot ő majd véglegesíti is. Hát ilyen kiváltságos ragyogásban lehet nekünk sütkéreznünk!
Na, csak meg ne égessük magunkat... Hiszen van itt szó bűnbeesésről, megtisztulási szükségről, igazság cselekvéséről, testvérszeretetről. Mint a Kánaánt elfoglalni hívatottaknak (Józs 1,7; 5Móz 8,1), nekünk is feltételekhez van kötve a győzelemben részesedésünk. Elsősorban, hogy maradjunk meg istenfiúságunkban, és éljük meg ennek ismertetőjegyeit.
A legnagyobb részt viszont Isten egyszülött Fia, a testben megjelent Jézus Krisztus tette meg (5. és 8b v.): elvette bűneinket, és lerontotta az ördög munkáit. Legyünk Isten Fiához méltó fiai Istennek!
(Papp Dániel)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése