2018. május 25., péntek

Napi áhítat- Általa egy család tagjai leszünk


Általa egy család tagjai leszünk

2018 - Áhítat2018. május 25. péntek ,Orbán névnap van .

Hét témája: Szentlélek
ApCsel 15,4–12

A Szentlélek nem akármilyen közösségbe helyez, hanem Isten családjába, ahol mindenki testvér.
„Amikor megérkeztek Jeruzsálembe, örömmel fogadta őket a gyülekezet, az apostolok és a vének, ők pedig elbeszélték, milyen nagy dolgokat tett velük Isten. Előálltak azonban néhányan, akik a farizeusok pártjából lettek hívőkké, és azt mondták, hogy körül kell metélni azokat, és meg kell parancsolni nekik, hogy tartsák meg Mózes törvényét.Összegyűltek tehát az apostolok és a vének, hogy tanácskozzanak ebben az ügyben.Amikor nagy vita támadt, Péter felállt, és így beszélt hozzájuk: Testvéreim, férfiak, ti tudjátok, hogy régtől fogva engem választott ki Isten közületek, hogy az én számból hallják a pogányok az evangélium igéjét, és higgyenek. A szíveket ismerő Isten pedig bizonyságot tett mellettük, amikor éppen úgy megadta nekik is a Szentlelket, ahogyan nekünk, és nem tett semmi különbséget közöttünk és közöttük, mert hit által megtisztította szívüket. Most tehát miért kísértitek azzal Istent, hogy olyan igát akartok a tanítványok nyakába tenni, amelyet sem atyáink, sem mi nem tudtunk elhordozni?Ellenben mi abban hiszünk, hogy az Úr Jézus kegyelme által üdvözülünk. Éppen úgy, mint ők. Ekkor elcsendesedett az egész gyűlés, és meghallgatták Pált és Barnabást, amint elbeszélték, milyen nagy jeleket és csodákat tett általuk Isten a pogányok között.”
Magyarázat
Kiknek adja Isten az ő Szentlelkét? Péter apostol abban a feszült helyzetben, amit ez a fejezet elénk tár, érvként használja fel, hogy Isten nem személyválogató. Mindenkinek kínálja Szentlelkét. Nehezen ugyan, de Kornéliusz kapcsán megértette Péter, hogy ez így van.
Mit ad Isten a Szentlélek által? Megadja, hogy nemcsak megértek egy bibliai igét, hanem az meg is rendíti a szívemet, és biztossá válik: ezt most maga Isten mondta nekem, nem más. A Szentlélek által változást is ad. Ugyanis ahol a Lélek munkálkodik, ott mindig történik valami. Isten beszéde mindig teremtő ige. Az addig nyugtalan, olykor lázadó szívem megnyugszik, békére lel. Örömöm igazi forrását is benne találom meg. Továbbá megnyílik a szívem a másik ember felé is, és képes leszek úgy szeretni, ahogy addig soha. Azt sem mondom magamra többé: én már csak ilyen vagyok, hanem arra nézek, milyenné tehetne Krisztus. „Ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.” (2Kor 5,17)
Hová vezet a Szentlélek? Befelé és kifelé. Be a gyülekezetbe, és ki a világba. Kihoz a magányosságomból, és „egy testté” tesz a többi hívővel. Ugyanakkor képessé tesz rá, hogy Krisztus tanújává váljak. Mint ahogy a tüzet fényéről és melegéről ismerem meg, úgy ismerem meg Isten Lelkét a közösségből. És mint ahogy a tűz terjed, ha van éghető dolog a közelében, úgy tud terjedni a hitem is, ha a Lélekből él.
(Sinka Csaba)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése