2018. június 17., vasárnap

Napi áhítat- Isten, a szerető Atya


Isten, a szerető Atya

2018 - Áhítat2018. június 17. vasárnap , Alida, Laura névnap van .

Hét témája: Atyaság
Zsid 1,1–14

A születés (nemzés) a küldetés kezdete. Te tudod-e már, mit bízott rád mennyei Atyád?
„Miután régen sokszor és sokféleképpen szólt Isten az atyákhoz a próféták által, ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk, akit mindennek örökösévé tett, aki által a világot teremtette. Ő Isten dicsőségének kisugárzása és lényének képmása, aki hatalmas szavával hordozza a mindenséget, aki miután minket bűneinktől megtisztított, a mennyei Felség jobbjára ült. Annyival feljebb való az angyaloknál, amennyivel különb nevet örökölt náluk. Krisztus méltósága nagyobb az angyalokénál Mert az angyalok közül kinek mondta valaha Isten: „Fiam vagy te, ma nemzettelek téged”, majd pedig: „Atyja leszek, és ő az én Fiam lesz”? Amikor pedig bevezeti az elsőszülöttet a világba, ismét így szól: „Imádja őt Isten minden angyala!” És az angyalokról ezt mondja ugyan: „Angyalait szelekké teszi, és szolgáit tűz lángjává”,

de a Fiúról így szól: „A te trónusod örökké megáll, ó, Isten, és királyi pálcád az igazság pálcája. Szereted az igazságot, és gyűlölöd a gonoszságot: ezért kent fel téged Isten, a te Istened öröm olajával társaid fölé.” „Te vetettél, Uram, alapot a földnek kezdetben; és a te kezed alkotása az ég. Azok elpusztulnak, de te megmaradsz, és azok mind elavulnak, mint a ruha, és összegöngyölíted őket, mint egy palástot, és mint a ruha, elváltoznak; te pedig ugyanaz maradsz, és esztendeid nem fogynak el soha.”

Az angyalok közül kinek mondta valaha: „Ülj az én jobbomra, amíg ellenségeidet lábad zsámolyává teszem”?
Vajon ezek nem mind szolgáló lelkek? Azokért küldettek szolgálatra, akik örökölni fogják az üdvösséget.”
Magyarázat
Dávid király elhatározta, hogy templomot épít az Úrnak. Nátán próféta hozta Isten parancsát: a templomot ne ő építse fel. Dávid megvigasztalására ugyanakkor tolmácsolja Isten ígéretét: „a te házad és királyságod örökre megmarad, és trónod örökre szilárd lesz.” (2Sám 7,16) „Atyja leszek, és ő a fiam lesz.” (2Sám 7,14) E szavakat eleveníti fel itt a Zsidókhoz írt levél szerzője Krisztusra vonatkoztatva. De Isten nem­csak Dávidnak és Krisztusnak volt szerető atyja, ő szerető atyád neked és nekem is.
Atyai szeretete látható például abban, hogy naponta törődik velünk. Olyan meglepetéseket ad, amelyet csak egy apa képes adni. Kézzelfogható áldásai napról napra megörvendeztetnek. Lelkünket az ő határozott szavai fegyelmezik és az ő irgalmas szavai melegítik fel.
Lehet, hogy néha nehéz elképzelnünk, milyen a szerető Atya. Talán azért, mert testi apánktól korlátozottan vagy szinte egyáltalán nem kaptuk meg ezt az odafigyelő gondoskodást. Az Úr képes kipótolni ezt a hiányt. Általa ez teljesen megváltozhat!
Mózes amikor megáldotta Izrael törzseit, Benjáminra ezt mondta: „Az Úr szerelmese ő, biztonságban lakik nála, oltalmazza őt mindenkor; hegyhátai között lakik.” (5Móz 33,12) Krisztusban így áld meg minket is a szerető Atya. Bármilyen szüleink voltak, bármilyen körülmények között nőttünk fel, a benne való hit által megnyugodhatunk. Ott élhetünk nála, biztonságot nyújtó hegyhátai között.
Imaáhítat
Könyörögjünk Szentlélek által vezérelt önuralomért! (Péld 25,28)
(Sinka Csaba)


  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése