2018. június 18., hétfő

Napi áhítat- Isten háza népe




Isten háza népe

2018 - Áhítat2018. június 18. hétfő , Arnold, Levente névnap van .

Hét témája: Atyaság
Ef 2,14–22

Vágyad, hogy a gyülekezeted Isten háznépeként éljen? Légy te az első, aki átadja a vezetést az életed felett neki!
„Mert ő a mi békességünk, aki a két nemzetséget eggyé tette, és az ő testében lebontotta az elválasztó falat, az ellenségeskedést, miután a tételes parancsolatokból álló törvényt érvénytelenné tette, hogy békességet szerezve a kettőt egy új emberré teremtse önmagában. Megbékéltette mindkettőt egy testben Istennel a kereszt által, miután megölte az ellenségeskedést önmagában, és eljött, békességet hirdetett nektek, a távoliaknak, és békességet a közelieknek. Mert általa van szabad utunk mindkettőnknek egy Lélekben az Atyához.
Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek. Mert ráépültetek az apostolok és a próféták alapjára, a sarokkő pedig maga Krisztus Jézus, akiben az egész épület egybeilleszkedik, és szent templommá növekszik az Úrban, és akiben ti is együtt épültök Isten hajlékává a Lélek által.”
Magyarázat
„Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek.” (Ef 2,19)
Házam népe – kezd sajnos kikopni mai nyelvünkből ez a szép kifejezés. Azokat jelöli, akik egy házban élnek. A Újszövetség keletkezésének idején ez nemcsak a családtagokat jelenthette, hanem a háznál dolgozó szolgákat is. Össze volt kötve az egy háznál élők élete sokféle szálon keresztül. A ház feje pedig a családfő, az apa volt.
Szomorúan tapasztalhatjuk, mennyi kárt, szenvedést okoz ma, hogy a teljes család sokak számára ábránd csupán. A napokban egy olyan férfivel beszélgettem, aki döntött Krisztus mellett, és nemrég ismerkedett meg a gyülekezetünkkel. Azt mondta el, hogy nem lát senkit a közvetlen környezetében, aki ne elvált szülők gyermeke lenne. Ő is így nőtt fel. A családalapítás előtt áll még, és nagyon hiányzik számára a jó minta. Ugyanakkor nagy lelkesedéssel említette, hogy milyen öröm számára a gyülekezetben tapasztalt közösség melege, a testvérek szeretete. És az, hogy itt sok teljes családot is megismerhet közelebbről.
Egy Atyánk van, aki így gondol ránk: mi vagyunk az ő háza népe. Nagy áldás ez a széttört családokból érkezőknek. Ugyanakkor nagy felelősség a szenteknek. A gyülekezet olyan mértékben tud Isten háza népeként élni, amilyen mértékben engedi, hogy a háznép ura, az Atya legyen valóban az, aki vezeti, irányítja a háznép minden tagját. Téged és engem is. Tedd meg azt, ami ebben rajtad áll!
(Sinka Csaba)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése