2018. június 14., csütörtök

Napi áhítat - Nem akarja a bűnös halálát


Nem akarja a bűnös halálát

2018 - Áhítat2018. június 14. csütörtök ,  Vazul névnap van .

Hét témája: Isten szeretetének bizonyossága
Jón 4,1–11

Az irgalom több, mint szánalom. Az irgalom tett, mely enyhíti a másik nyomorát. Légy irgalmas!
„Ez azonban nagyon rosszul esett Jónásnak, és megharagudott. Így imádkozott az ÚRhoz: Ó, URam! Gondoltam én ezt már akkor, amikor még otthon voltam! Azért akartam először Tarsísba menekülni, mert tudtam, hogy te kegyelmes és irgalmas Isten vagy, türelmed hosszú, szereteted nagy, és visszavonhatod még a veszedelmet. Most azért, URam, vedd el az életemet, mert jobb nekem meghalnom, mint élnem! Az ÚR azonban ezt kérdezte: Igazad van-e, hogy haragszol?!
Azután kiment Jónás a városból, letelepedett a várostól keletre, készített ott magának egy kunyhót, és odaült az árnyékába, hogy lássa, mi történik majd a várossal. Az ÚRisten pedig úgy rendelte, hogy nőjön ott egy bokor; az felfutott Jónás fölé, és árnyékot tartott a feje fölött, hogy megvédje a rosszulléttől. Jónás nagyon örült a bokornak.
Isten azonban úgy rendelte, hogy másnap, amint hajnalodni kezdett, megrágja egy féreg a bokrot, és az elszáradjon. Amikor kisütött a nap, Isten úgy rendelte, hogy tikkasztó keleti szél támadjon. Jónás napszúrást kapott, ájuldozott, a halált kívánta magának, és azt mondta: Jobb nekem meghalnom, mint élnem!
Akkor Isten ezt kérdezte Jónástól: Igazad van-e, amikor haragszol e miatt a bokor miatt? Ő így felelt: Igazam van! Haragszom mindhalálig! Az ÚR ezt mondta: Te szánod ezt a bokrot, amelyért nem fáradtál, és amelyet nem te neveltél, amely egyik éjjel felnőtt, másik éjjelre pedig elpusztult. Én pedig ne szánjam meg Ninivét, a nagy várost, amelyben több mint tizenkétszer tízezer ember van, akik nem tudnak különbséget tenni a jobb és a bal kezük között? És ott az a sok állat is!”
Magyarázat
Ma amikor kilépsz az ajtódon és találkozni fogsz a bűn miatt mélyre süllyedt emberekkel, természetes reakcióid az ítélkezés irányába fognak sodorni. Undor, lenézés, megbélyegzés... Ma az emberek jó része felkarolja, befogadja az utca piszkos, csapzott kóbor állatait, de képtelen megszánni bajba jutott embertársait, és irgalmasnak lenni hozzájuk. Ez nem normális! Nem normális az új ember természetére nézve! A kis ember annak örül, amikor magánál törpébbet lát. A bűnös ember is akkor örül, ha magánál bűnösebbet lát, mert ujjal tud mutatni rá, hogy hárítsa saját szégyenét. Az új ember irgalmas, kegyelmes, mert átélte Isten mélybe nyúló, szerető kezének szabadítását. Az új embernek nem kell takargatnia szégyenét, mert a Bárány vére már elfedezte azt. Az új ember képes segíteni a mélyben levőkön. A mélybe nyúlt Isten mentő karja Jónásért, de ő inkább szánta a kiszáradt növényt, mint pusztulásra ítélt embertársait.
Téged már kiemelt Isten a mélyből, és újjáteremtett? Hogy állsz az ítélkezéssel? Hát az irgalommal és kegyelemmel? Ne felejtsd, Isten ma sem akarja a bűnös halálát, hanem életet kínál, mert szeret! Ma kinek a számára kell az irgalom emberévé lenned? Éld ma új életed Krisztus példája szerint!
(Győrfi Tóbiás (Barót))




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése