2018. június 5., kedd

Napi áhítat- Aki a mennyországban nagy, az a földön kicsi


Aki a mennyországban nagy, az a földön kicsi

2018 - Áhítat2018. június 6. szerda , Cintia, Norbert névnap van .

Hét témája: Az isteni és az emberi gondolkodás ellentmondásai
Mt 18,1–4

Messziről nézve minden kicsinek látszik, de közeledve hozzá növekedni látjuk, pedig csak a mi helyzetünk változott meg. Erre a szemléletváltásra hív Jézus.
„Abban az órában odamentek a tanítványok Jézushoz, és megkérdezték tőle: Ki a nagyobb a mennyek országában? Ő odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, és ezt mondta: Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, és olyan lesz, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában.
Magyarázat
Jézus készül élete legnehezebb időszakára. A megdicsőülés hegyén Mózessel és Illéssel beszélget minderről, és közben mennyei megerősítést kap az Atyától a rá váró próbákhoz. Szeretné, ha tanítványai is megértenék Isten akaratát, ezért többször beszél nekik élete végéről. Ők egyrészt nehezen értik, miről is beszél nekik Krisztus, mert nem illik bele elképzelésükbe, másrészt viszont érzik, hogy nagy dolgok vannak készülőben. A mennyek országa közelebb van hozzájuk, mint bármikor máskor. Itt az ideje feltenni a közöttük is vitát kiváltó kérdést: „Ki a nagyobb a mennyek országában?”
Természetesen az Úr pontosan tudja, hogy milyen vágyak vannak a kérdés mögött. Ezért is veszi komolyan a választ. Itt nem egy példázatra volt szükség, hanem egy látható és egyben megdöbbentő példára, mert kulcsfontosságú megérteni az Isten országának törvényszerűségeit.
Miben más egy kisgyermek, mint bármely felnőtt? Elsősorban az alacsonyságában. Ő felnéz mindenkire, mert a többiek magasabbak, felnőttebbek nála. Másodsorban a kiszolgáltatottságában. Egy kisgyermek egyedül tehetetlen, szüksége van valakire, aki gondoskodik róla.
A mennyek országában azok lesznek nagyobbak, akik egyre jobban felnéznek másokra, és egyre inkább kiszolgáltatják magukat a mennyei Atya gondviselésének.
(Paróczi Zsolt)



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése