2018. június 1., péntek

Napi áhítat- Engedelmesség napjainkban is?


Engedelmesség napjainkban is?

2018 - Áhítat2018. június 1. péntek, Tünde névnap van .

Hét témája: Fiúság
Kol 3,18–22

Ha a régi szép időket és dolgokat visszasírjuk, miért nem inkább az időkön át maradandó isteni életelvekhez ragaszkodunk?!
„Ti, asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, ahogyan illik az Úrban. Ti, férfiak, szeressétek feleségeteket, és ne legyetek irántuk mogorvák. Ti, gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek minden tekintetben, mert ez kedves az Úrban.Ti, apák, ne ingereljétek gyermekeiteket, nehogy bátortalanokká legyenek. Ti, szolgák, engedelmeskedjetek minden tekintetben földi uraitoknak; ne látszatra szolgáljatok, mint akik embereknek akartok tetszeni, hanem tiszta szívvel, félve az Urat.”
Magyarázat
Dr. Bábosik István nevelésfilozófus szerint a nevelés egyik célja a konstruktív életvezetés, végső célja az autonóm erkölcsiség kialakítása. Ez olyan életvitelt munkál, amely egyfelől közösségfejlesztő jellegéből adódóan szociálisan értékes, ugyanakkor önfejlesztő jellege miatt az egyéni fejlődést is elősegíti. A nevelésnek akkor jó a végeredménye, ha az egyén a társadalom által elvárt magatartást nem külső hatásra, hanem belső késztetés alapján éli meg.
A bonyolult fogalmazásúnak tartott Pál apostol a helyes életvezetési modellt ennél jóval egyszerűbben, egy szóval írja le: engedelmesség. Ráadásul az emberi szint mellé beemeli Istenét is. Ez ma már használhatatlan? Az X, Y, Z generációknál már kivitelezhetetlen? Tehát mára elavult?!
Ahogy a tegnapból mára nyárba fordulással nem, úgy az évezredek múlásával sem változtak bizonyos alapelvek. Isten rendjéből az alá- és fölérendeltségi viszony egy ilyen tény. Még ha vitatott és elutasított is, ha a sok közül csak az egyik lehetséges életvezetési modellé lefokozott is, érdemes eszerint élni.
Ma próbáld ki tudatosan az engedelmességet! Keresd a követendő példát, a megfogadandó szót, a felsőbb akaratot! S meglásd, még Istennek is tetszeni fogsz!
(Papp Dániel)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése