2018. április 23., hétfő

Napi áhítat - Gondoskodó pásztor


Gondoskodó pásztor

2018 - Áhítat, 2018. április 23. hétfő , Béla névnap van

Hét témája: Gondoskodó Isten
Ézs 40,1–11

Az igazi pásztor látja legélesebben a juhok szükségleteit.
„Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet! – mondja Istenetek. Beszéljetek szívhez szólóan Jeruzsálemmel, és hirdessétek neki, hogy letelt rabsága, megbűnhődött bűnéért, hiszen kétszeresen sújtotta az ÚR keze minden vétkéért. Egy hang kiált: Építsetek utat a pusztában az ÚRnak! Készítsetek egyenes utat Istenünknek a kietlen tájon át! Emelkedjék föl minden völgy, süllyedjen le minden hegy és halom, legyen az egyenetlen egyenessé és a dombvidék síksággá! Mert megjelenik az ÚR dicsősége, látni fogja minden ember egyaránt. – Az ÚR maga mondja ezt. Egy hang szól: Kiálts! Én megkérdeztem: Mit kiáltsak? Minden test csak fű, és minden szépsége, mint a mezei virágé. Elszárad a fű, elhervad a virág, ha ráfúj az ÚR szele. – Bizony, csak fű a nép! Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad. Magas hegyre menj föl, ki örömhírt viszel a Sionnak, harsány hangon kiálts, ki örömhírt viszel Jeruzsálemnek! Kiálts, ne félj! Mondd Júda városainak: Itt van Istenetek! Az én Uram, az ÚR jön hatalommal, karja uralkodik. Vele jön szerzeménye, előtte jön, amiért fáradozott. Mint pásztor, úgy legelteti nyáját, karjára gyűjti a bárányokat, ölébe veszi őket, az anyajuhokat szelíden terelgeti.
Magyarázat
Ézsaiás a fogságban élő nép számára vigasztaló üzenetet közöl. Egy új exodus képe jelenik meg a próféta előtt. Ahogyan Mózes idejében kivezette az Úr a népet Egyiptom földjéről, úgy cselekszik majd most is, mikor a zsidók Babilonban raboskodnak. A látomás be is teljesedett. Kr. e. 535-ben Círusz perzsa uralkodó hetvenévnyi fogság után hazaengedte Izrael népét.
Bár emberi eszközök kellettek a fordulathoz, de maga az Úr cselekedte ezt népével. Ő az a jó pásztor, aki összegyűjti, karjába veszi, legelteti, terelgeti nyáját.
Milyen jó tudnunk, hogy Jézus Krisztus, a mi Megváltónk, a jó pásztorunk, aki életét adta értünk. Ő az, aki vezetni akarja életünket, ha megsérültünk, bekötözni sebeinket, ha szétszéledtünk, megkeresni és összegűjteni bennünket. Figyeljünk a jó pásztor hangjára! Jézus a mai napon is kész arra, hogy magához öleljen, visszavezessen a közösséghez, hogy meggyógyítsa lelki sérüléseidet, fájdalmaidat! Csak hívd segítségül az ő nevét!
Még egy feladatunk van, amit Ézsaiás látott. Ennek a gondoskodó pásztornak az útját készítenünk kell szívünkben, közösségeinkben, hogy megjelenjen ő, és cselekedjen! Távolítsuk el azokat az akadályokat, hegyeket és völgyeket az életünkből, amelyek az Úr útját állnák! Legyenek azok bűnök, melyekből túl sok van az életünkben, mint hegyek tornyosulnak, vagy hiányosságaink, amelyek mint a völgyek akadályozzák Isten munkáját!
(Merényi Zoltán)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése