2018. április 26., csütörtök

Napi áhítat-Gondoskodik az egyházról




2018 - Áhítat, 2018. április 26. csütörtök -

Hét témája: Gondoskodó Isten
Mt 23,37–39

A láthatatlan isteni védelem a próbákban, az üldöztetésekben is valóságos erő.
Jeruzsálem, Jeruzsálem, aki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, akik hozzád küldettek! Hányszor akartam összegyűjteni gyermekeidet, ahogyan a kotlós szárnya alá gyűjti a csibéit, de ti nem akartátok! Íme, elhagyatottá lesz a ti házatok. Mert mondom nektek, nem láttok engem mostantól fogva mindaddig, amíg azt nem mondjátok: Áldott, aki az ÚR nevében jön!”
Magyarázat
Egész héten Isten gondviseléséről elmélkedünk. Gondoskodása minden ember felé megnyilvánul. Jelen van a teremtett világban, a hétköznapokban, de legtökéletesebben Jézus áldozatában ismerhetjük fel.
Gondoskodását az egyházban, a gyülekezetben is megtapasztalhatjuk. Isten a testvéren keresztül is teszi ezt, szeretne gondoskodni rólunk. Milyen sok jó bizonysága van annak, amikor egy gyülekezet összefogott, hogy mások szükségletein enyhítsen. A saját életemben is megtapasztalhattam, hogy működik a testvéri szeretet. Teológus éveim alatt kevés jövedelmem volt, de mindig küldött az Úr olyan testvéreket, akik anyagilag vagy étellel támogattak. Nagy hála van a szívemben, mikor testvérek friss gyümölcsöt hoznak vagy egy rúd kolbászt. És annak is nagyon örülök, hogy én is tudok már adni másoknak. Ne feledkezzünk el erről a jó gyakorlatról!
Isten gondoskodása a gyülekezetről még ennél is többet jelent. Ő a vőlegény, és az egyház a menyasszony, ahogyan férj szereti feleségét, úgy szereti Krisztus az egyházat, és gondoskodik róla. Megóvja népét a támadásoktól, betölti szükségeit, elhalmozza szeretetével. Az ember a világban is megtapasztalhatja Isten gondviselését, erről olvashattunk is már a héten, de a gyülekezetben ezt hatványozottan átélhetjük.
(Merényi Zoltán)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése